promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szédülsz, amikor felállsz? Így szüntetheted meg
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy új kutatás egyszerű megoldást talált a felállással járó vérnyomásesésre.

Ha szédülsz, amikor felállsz, néhány egyszerű mozdulat a lábaddal segíthet, hogy jobban legyél.

A kutatók arra kérték fiatal nők egy kis csoportját, akiknek a kórtörténetében a tünetek közvetlenül a felállás után jelentkeztek, hogy végezzenek két egyszerű lábmozdulatot – az egyiket a felállás után, a másikat pedig előtte –, hogy lássák, ezek csökkenthetik-e a tüneteket okozó vérnyomásesést. A visszajelzések alapján ezek valóban hatásosak voltak.

A kutatók nem akarták nemre korlátozni az adatokat, de az önkéntes vizsgálatokra csak nők jelentkeztek. Őket először arra kérték, hogy üljenek le, majd álljanak fel a szokásos módon. Ezután a két mozdulat egyikét hajtották végre:

A felállás előtt 35–40 másodpercig megemelték a térdüket.

Vagy a lábukat keresztbe tették, és megfeszítették a felállás után.

Három kísérleti kört végeztek, mindegyik között legalább 20 perc telt el.

Amikor a nők felálltak, egy kutató feljegyezte a tüneteket (homályos látás, légszomj, szapora szívverés, remegés, kellemetlen érzés a mellkasban, fejfájás, hányinger), mindegyiket egy 10 pontos intenzitási skálán értékelték, ahol a 10 a legintenzívebb. A pulzusszámot és a vérnyomást folyamatosan ellenőrizték.

A kutatók ezután összehasonlították az eredeményeket, és azt találták, hogy a mozdulatok elvégzése kisebb vérnyomáseséssel és a tünetek csökkenésével járt.

Bár mindkét módszer bevált, az emberek többsége a felállás előtt elvégzendőt választja, mivel az megelőző jellegű.

A vizsgálatban részt vevő nők által tapasztalt tünetek egyébként nagyon gyakoriak. Ezt az állapotot hivatalosan kezdeti ortosztatikus hipotenziónak nevezik, ami nem tarthat tovább egy percnél. Mindaddig, amíg a tünetek rövid életűek, nem valószínű, hogy súlyos alapbetegség jelei lennének.

A tünetek leggyakrabban fiatalabbaknál, különösen fiatal nőknél jelentkeznek. Ha valaki nem tapasztalt még ilyesmit, majd hirtelen gyakorivá válik, vagy sokáig tart, akkor viszont érdemes felkeresni egy orvost, mert bár általában ártalmatlan, de súlyosabb betegség is állhat mögötte.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás