promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A koronavírus eltűnik, de újabb világjárvány van a küszöbön? Rémisztő hírek jöttek Angliából
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ebolához hasonlít az a vírus, ami megfertőzte az embereket.

Nagy kérdés még, hogy mi lesz a koronavírus járvány vége. Az ENSZ egészségügyi világszervezete, vagyis a WHO attól tart, hogy az omikron esetleg mutálódhat. A variáns nem okoz erős tüneteket, de gyorsabban terjed.

Ha ezt a folyamatot nem lassítjuk le, akkor fordulhat elő, hogy az omikron esetleg mutálódik.

A kormány csütörtök reggel bejelentette, hogy februárban is minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton oltási akció van a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben. Ezúttal is előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet felvenni az oltást. Továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akiknek már 4 hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat.

Közben nem rég kiderült, hogy már a benzinkutakon, valamint a drogériákban is kapható lesz innentől a koronavírus-gyorsteszt, így valamennyire mérséklődhet az ára, ami elég magas volt nálunk a többi európai országhoz képest.

Nem rég sajnos rossz hírek érkeztek Angliából: két olyan esetet is találtak az angol egészségügyi hatóságok, akik az ebolához hasonlóan a vérzéses láz kategóriájába tartozó Lassa-lázzal fertőződtek meg és van egy harmadik fertőzésgyanús eset is – írta a Daily Mailre hivatkozva a Portfolio. Egyetlen családról van szó, akik nem rég jártak Nyugat-Afrikában.

A vírusról először 1969-ben fedezték fel, a nigériai Borno államban található Lassa városában. Főként egerek és patkányok terjesztik, elég a vizeletükkel, vagy az ürülékükkel szennyezett élelmiszerrel, vagy tárggyal érintkezni.

Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége megnyugtatott mindenkit, hogy egy nagyobb Lassa-járvány elég nehezen tudna kialakulni, mivel emberek között nehezen terjed. Hangsúlyozták is, hogy nem találtak olyan további embert, aki a szoros kontaktus miatt elkapta volna a kettő igazolt, illetve az egy fertőzésgyanús esettől a fertőzést.

Az eset ettől még rémisztő, mert bár emberek között nehezen terjed, de a szakértők kiemelik, hogy könnyű továbbadni a vírust: ehhez a fertőzött ember testnedveinek és a szerveinek érintése is elég. Igencsak megnehezíti a betegek azonosítását és elkülönítését, hogy a tünetek 7-21 nappal a fertőzés után jelennek meg.

A fertőzés ellen nincs vakcina, így a tünetes betegeket vírusellenes szerekkel, olykor vérnyomáscsökkentő szerekkel és oxigénnel kezelik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás