promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztően ritka, hatalmas értékű középkori aranypénzt találtak
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A nagy pestisjárvány idejéből való, és jó áron találhat új gazdára.

A szakértők csak Leopárd néven emlegetik azt az elképesztően ritka és nagy értékű arany érmét, amelyet márciusban fognak elárverezni Londonban. A kerek pénzt III. Eduárd uralkodása idején verték a 14. században, és óriási szerencse, hogy rábukkantak.

Az angol Dix Noonan Webb aukciósház által felkínált érmét fémkeresővel találta valaki Norfolk északi részén, 2019 októberében. A szakemberek 1344 januárjára datálják a 23 karátos aranyat, amelyet a londoni Towerben vertek.

III. Eduárd kereken 50 évig (1327–1377 között) ült az angol trónon, ő indította el a százéves háborút a franciák ellen, az egész Európát sújtó nagy pestisjárvány miatt azonban nem tudott tartós sikereket elérni.

A most árverésre bocsátott Leopárd arany nagyjából 100–140 ezer fontért (vagyis akár 60 millió forintért) kelhet el. Nevét a rajta lévő ülő leopárd-ábrázolásról kapta, és azért számít ritkaságnak, mert mindössze 7 hónapig volt forgalomban.

Fotók: Profimedia

A 7 gramm tömegű, szép megmunkálású érmét a király azzal a céllal verette, hogy egész Európában elfogadják azt fizetőeszközként. A 13. század közepén Firenzében kibocsátott aranyforinthoz képest azonban gyengébb minőségű volt, ezért a kereskedők nem voltak elragadtatva tőle, és ez magyarázza, hogy az angolok egy éven belül visszavonták.

Egy történész magyarázata szerint Anglia 1339-re komoly pénzügyi válságba került, az ezüstérmék hiánya már-már a kereskedelem leállásával fenyegetett. A bajt természetesen csak tetézte III. Eduárdnak a franciák ellen indított háborúja, ami szintén nagy összegeket emésztett fel.

1344-ben 32 ezer font összértékű aranyból vertek Leopárdot, a fennmaradt példányok száma mindezzel együtt is csekély. Jelenleg 13 darab ilyen érméről tudunk, ami alaposan felsrófolja a piaci értéküket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás