promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megjósolható kinél alakul ki poszt-covid - Ők a legveszélyeztetettebbek
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Bizonyos antitestek alacsony szintje gyakrabban fordul elő azoknál, akiknél hosszú ideig tart a Covid.

Az orvosok felfedeztek egy ellenanyagot, ami segíthet azonosítani azokat a betegeket, akiknél a leginkább fennáll a hosszú Covid kialakulásának kockázata, amikor a tünetek egy része akár hónapokig is megmarad.

A Zürichi Egyetemi Kórház kutatói elemezték a betegek vérét, és megállapították, hogy bizonyos antitestek alacsony szintje gyakrabban fordul elő azoknál, akiknél kialakul a szindróma, mint azoknál, akik gyorsan felépültek.

A páciens életkorából, Covid-tüneteinek részleteiből és abból tudásból, hogy asztmája volt-e vagy sem, az orvosok előre tudták jelezni, hogy az embereknél mérsékelt, magas vagy nagyon magas a kockázata a hosszú távú betegség kialakulásának.

A csapat 175 embert vizsgált, akiknél pozitív volt a Covid-teszt, és 40 egészséges önkéntest, akik kontrollcsoportként működtek. Annak érdekében, hogy lássák, hogyan változtak tüneteik az idő múlásával, az orvosok 134 beteget követtek nyomon a kezdeti fertőzés után egy évig.

Amikor a Covid támad, az IgM antitestek gyorsan felszaporodnak, és még az IgG3 antitestek később emelkednek, és hosszabb távú védelmet nyújtanak. A résztvevők vérvizsgálata kimutatta, hogy azoknál, akiknél kifejlődött a poszt-Covid-szindróma általában alacsony volt az IgM és az IgG3 antitest szintje.

Jelenleg nem tudják előre megjósolni a hosszú Covidot a betegség előtt, szükség van a tüneteket megjelenésére, de például kiderült, hogy asztmásoknak nagy esélyük van rá. Valamint segíthet a későbbiekben a szindróma kezelésében, mert jelenleg nincs hatékony gyógymód a poszt-Covidra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás