promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelem! Magyarokat becsapó mobilos lehúzás fenyeget sokakat
Borítókép:  Pixabay / Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ennek az átverésnek már rengeteg telefonos felhasználó bedőlt – Vigyázz, nehogy te is így járj!

Világunkban egyre gyakoribbak a különféle online átverések, amiknek mind egyetlen célja csak az, hogy minél több pénzt nyúljanak le az emberektől. A mostanában már Magyarországon is elterjedt Dark Herring kampány is egy ilyen jellegű csalás.

A virtuális bűnkövetők kiokoskodott eszközeiket csaknem 500 különböző alkalmazásba építették be a Google Play áruházban. 

Tehát azok, akik android készülékkel rendelkeznek, nagyon ügyeljenek! Ezek az ismeretlen rablók már több mint 100 millió okos eszközön felütötték fejüket. Az úgynevezett Dark Herring csapatra a Zimperium biztonsági cég figyelt fel. Megdöbbenten észlelték, hogy az egyik legnyereségesebb mobilos átverésen ütöttek rajta. A készítők ugyanis összesen akár több százmillió dolláros összeghez is juthattak, mivel átlagosan havi 15 dollártól fosztották meg azokat, akik bedőltek.

Azóta a Google már intézkedett és sikeresen eltávolítottak 470 galibát okozó alkalmazást a webáruházukból, ezért most úgy tűnik, hogy véget ért a nagy átverés. Ennek ellenére a fenyegetés még nem múlt el, hiszen a már feltelepített applikációk még egyes felhasználók eszközein mindig megtalálhatóak, de a Google céghez nem tartozó áruházakban is fellelhetőek.

Majdnem 70 országot sújtottak idáig a károk, amelyek között Magyarország is megtalálható, mint kiderült.

Mégis, hogyan sikerült ilyen széles körben átverniük az embereket? Nos, a csalók játékokon és képszerkesztő alkalmazások által jutottak el az áldozatokhoz. A rémisztő dolog, hogy ezek a mobilos programok még a Google szűrőrendszerén is átjutottak. A gond nem a letöltéssel vagy a telepítéssel volt: használat közben küldtek rendszeresen üzenetet a felhasználóknak linkekről, amikre rákattintva előfizetés történt meg a telefonszámlába építve.

Ha szeretnél te is óvatos lenni, akkor a Dark Herring kampány csaló alkalmazásainak listáját itt tekintheted meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás