promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szakértők kimondták: ezek a vakcinák gerincvelő-gyulladást okozhatnak
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Európai Gyógyszerügynökség figyelmeztetést adott ki két vakcina miatt, amelyek gerincvelő-gyulladást okozhatnak.

Újabb mellékhatás vettek fel a Janssen és az AstraZeneca listájára - írta meg a Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó nevű Facebook-csoportban Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő az EMA honlapján közzétett hivatalos tájékoztató alapján.

„Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) módosítja az AstraZeneca és a Janssen vakcina alkalmazási előírását: figyelmeztetést helyez beléjük az oltásokat nagyon ritkán követő myelitis transversáról. Ezzel együtt a mellékhatások fejezetbe nem ismert gyakorisággal bekerül a myelitis transversa – erről adott hírt az EMA honlapján az EMA Farmakovigilancia Kockázatértékelési Bizottság (PRAC) 01. 10.-13.-i ülése után. Ez a kórkép nagyon ritka gerincvelő-gyulladásfajta, amelynek tünetei közé tartozhat a végtaggyengeség, érzékszervi tünetek (bizsergő érzés, érzéketlenség, fájdalom vagy a fájdalomérzet elvesztése), illetve vizelet- és széklettartási zavarok”

- írja a posztjában a szakember, aki hozzátette, hogy az EMA szerint az oltás és a myelitis transversa közötti ok-okozati kapcsolat lehetséges (vagyis teljesen még nem igazolt). Az orvosoknak adott esetekben figyelniük kell a myelitis transversa lehetőségére.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás