promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aggasztó: 2021 volt minden idők egyik legmelegebb éve
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A tavalyi év bekerült a top 5-be a legmelegebb időszakokat tekintve.

Negatív rekordot döntött a tavalyi év az Európai Unió tudósai szerint. 2021 nemcsak bekerült az öt legmelegebb év közé, de a bolygót melegítő szén-dioxid és metán szintje a légkörben is új csúcsot ért el.

Az EU Kopernikusz Klímaváltozás-figyelő szolgálata bejelentette, hogy az elmúlt hét év volt a világ legmelegebb éve az 1850-ig visszanyúló adatok szerint, és a globális átlaghőmérséklet 2021-ben 1,1-1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az 1850-1900-as szintnél. Az eddigi legmelegebb évek 2020 és 2016 voltak.

A 2015-ös Párizsi Megállapodás értelemében az országoknak arra kellene törekedniük, hogy 1,5 Celsius-fokra korlátozzák a globális hőmérséklet-emelkedést. Ennek érdekében nagyjából felére kellene csökkenteni a kibocsátást 2030-ig.

Mivel az üvegházhatású gázok kibocsátása megváltoztatja a bolygó éghajlatát, a hosszú távú felmelegedési tendencia folytatódott tavaly is. Az éghajlatváltozás súlyosbította a szélsőséges időjárási eseményeket, az európai, kínai és dél-szudáni áradásoktól a szibériai és egyesült államokbeli erdőtüzekig. Ez összhangban van azzal, amit a tudósok egy ideje már mondanak, hogy az éghajlatváltozás valószínűleg intenzívebb hurrikánokhoz, tüzekhez, áradásokhoz és egyéb katasztrófákhoz vezethet.

A fő üvegházhatású gázok, a CO2 és a metán globális szintje tovább emelkedett. Előbbi a légkörben 2021-ben elérte a 414,3 ppm-et, ami körülbelül 2,4 ppm-mel haladja meg a 2020-as szintet. A metán szintje is megugrott az utóbbi két évben, de ennek okát nem teljesen értik a kutatók.

Forrás: Reuters

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás