promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálták a titokzatos Sárkányember koponyáját, és ez teljesen átírhatja fajunk történetét
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tudósok szerint 146 ezer éve élt, és az egyik legközelebbi rokonunknak számított.

146 ezer évvel ezelőtt élt Földünkön a titokzatos Sárkányember (angolul: Dragon Man), amelynek csak nem rég óta vizsgálhatják maradványait a kutatók. Pedig a koponyalelet már 1933-ban előkerült, ám megtalálója hosszú évtizedekre elrejtette.

A koponya a mai emberéhez képest óriási, az agymérete azonban a miénkével megegyező. A tudósok szerint akár az is elképzelhető, hogy egy eddig ismeretlen emberfajjal állunk szemben, amely hasonlóan közeli rokonunk, mint a neandervölgyi vagy a Homo erectus előember.

Fotó: Profimedia

Azért hívják Sárkányembernek, mert Kína északkeleti részén, Harbinban talált rá egy hídépítő munkás, mégpedig a Songhua folyó mentén, amelynek a neve magyarul fekete sárkányt jelent. Alighanem az emberi faj fejlődésének egyik zsákutcáját képviselheti, amely a Homo sapiens (vagyis a mai ember) mellett élve idővel kihalt.

A lelet hosszabb tanulmányozása egészen odáig vezethet, hogy akár az emberi evolúció történetét is újra kell majd írni. A faj latin neve Homo longi lett, kínaiul ugyanis a long szó sárkányt jelent.

A remek állapotban fennmaradt koponya szögletes szemüregekkel rendelkezik, valamint vastag szemöldökívvel, széles szájjal és méretes fogakkal. A Sárkányember alighanem erőteljes, robusztus testfelépítésű lehetett.

A maradvány megtalálása idején, a két világháború között a szóban forgó kínai terület japán megszállás alatt állt, az építőmunkás ezért nem verte nagydobra a szenzációs felfedezést. Inkább elrejtette a koponyát egy kútban, ahonnan csak 80 év múltán került elő.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás