promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez meg hogy jött ki? Két szomszédos sziget között 20 óra időeltolódás van
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szinte felfoghatatlan: az egyik oldalon a holnapban, a másikon a tegnapban élnek.

Sokak számára már az is meglepő, hogy az Egyesült Államok és Oroszország szomszédosak egymással. Pedig Alaszka környékén éppen ez a helyzet, ráadásul a Bering-szoros közepén lévő kis szigetcsoporton is igazságosan osztozik a két nagyhatalom.

Mindössze két földdarabról van szó, amelyek a Diomede-szigetek nevet viselik, és a nagyobbik az oroszokhoz, a kisebbik pedig az amerikaiakhoz tartozik – ezt így találták annak idején igazságosnak.

 

Fotó: Google Maps

A legmeghökkentőbb az egészben az, hogy a két szigetet alig 4 kilométer választja el egymástól, az időeltolódás azonban majdnem egy teljes nap, egészen pontosan 20 óra. Az oroszok járnak előrébb, az arra hajózók pedig a Holnap szigetének, illetve a Tegnap szigetének is nevezik a szárazföldeket.

A furcsaságot az okozza, hogy a szigeteket elválasztó nemzetközi határ egyben a dátumválasztó hosszúsági kör is. Bármennyire meglepő, volt ennél cifrább is a helyzet, amikor Alaszka még Oroszországhoz tartozott.

Az amerikaiak 1867-ben vásárolták meg az akkor értéktelen hómezőnek tartott Alaszkát, a csillagsávos zászlót október 18-án húzták fel Sitkában, az orosz közigazgatás központjában. De akkor csak az amerikaiak által használt Gergely-naptár szerint volt 18-a, míg az oroszok julián naptárja még csak október 6-ot mutatott.

A zavaros időszámítás egyébként nem sok embert zavar, az oroszok ugyanis már a hidegháború idején kiürítették a Nagy-Diomede szigetet, így azon most csak egy meteorológiai állomás található. Az amerikai Kis-Diomede szigeten 115 fő lakik a rafinált módon Diomede névre keresztelt faluban.

A bonyolult helyzetről egyébként a természet tehet, amely vulkáni tevékenység révén éppen itt, a dátumválasztó hosszúsági kör mentén hozta létre a két szigetet. A földdarabok egy orosz felfedezőtől kapták nevüket, aki 1728-ban Szent Dioméd napján, augusztus 16-án érkezett ide.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás