promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi történhetett? Leonardo da Vinci két évre eltűnt, aztán feltalálta a tankot
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Idegenszerű lények, korukat megelőző találmányok jelennek meg az 1478 után született művein.

Az itáliai reneszánsz egyik legnagyobb alakjaként Leonardo da Vinci élete viszonylag jól dokumentált. Szinte mindig tudjuk, merre, hol járt, kinek a szolgálatában alkotott – kivéve egy kétéves időszakot 1476–1478 között, amikor rejtélyes módon eltűnt.

Leonardo 26 évesen bukkant fel újra, és a később született írásaiban jó néhány különös, rejtélyes történetet olvashatunk. Például egy barlangról, amely titokzatos módon vonzotta magához, és néhányan azt állítják, hogy ez lehetett az az „időalagút”, amelyen keresztül átjutott egy másik világba, egy új dimenzióba, vagy egyenesen a jövőbe.

A fiatal zseni mindezt úgy írta le később, hogy egy hatalmas és misztikus barlang bejáratához lépett, és rettentően megrémült az üreg sötétségétől. Viszont arra is kíváncsi volt, mi rejtőzhet odabent, ezért belépett – és onnantól kezdve évekig bizonytalannak tűnik a sorsa.

Visszatérve semmiféle rejtélyes dologról nem számolt be, idegeneket, földönkívülieket sohasem emlegetett. Ugyanakkor számos olyan ötletet papírra vetett rajzok formájában, amelyek messze megelőzték a korukat.

Fotók: Profimedia

Helikopterhez hasonló repülő szerkezetek, autószerű közlekedési eszközök, páncélozott tankok, óriási tűzerejű gépfegyverek, fogaskerekekből és rugókból álló bonyolult találmányok elevenednek meg az 1478 után született munkáin.

Furcsa, torz arcú embereket is rajzolt, bár az már korábban is jellemző volt Leonardóra, hogy az utcán járkálva keresgélte a szokványostól elütő, rút ábrázatokat. Mégis felvetődhet a kérdés: talán ilyen lényekkel találkozott a titokzatos barlang mélyén?

A reneszánsz korral foglalkozó művészettörténészek a rejtélyes esetekre sokkal hétköznapibb válaszokat adnak. Véleményük szerint a művész-tudós-feltaláló szokatlan eltűnése alighanem egy 1476-os, törvénybe ütköző cselekedetével állhat kapcsolatban.

Abban az évben Firenzében dolgozott, Andrea del Verrocchiónál tanulta a festőmesterséget, amikor összeütközésbe keveredett a hatóságokkal. Súlyos bűnnel, szodómiával vádolták meg, ami alighanem homoszexuális viszonyt jelenthetett.

Felmentették, de aligha lehetett más választása, mint eltűnni szem elől. Az 1478-ig tartó két évet feltehetőleg barátoknál, rokonoknál húzhatta ki, hogy elfelejtsék a bűneit, és tiszta lappal indíthassa a karrierjét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás