promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
December 10-én délután olyat láthatnak a magyar emberek, amitől biztos mindenki dobni fog egy hátast
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

December 10-én 17 órakor mindenki az eget kémlelje!

Látványos égi jelenség várható december 10-én, pénteken, ugyanis egyszerre négy égitest, név szerint a Vénusz, a Szaturnusz, a Jupiter és a Hold együttálása figyelhető majd meg a téli égbolton - írja közleményében a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

A jelenség megfigyeléséhez távcsőre sem lesz szükség, az együttállás szabad szemmel is tökéletesen látható lesz, mégpedig 17 órakor.

Az Esthajnalcsillag, azaz a Vénusz olyan fényes lesz, hogy akár a napnyugta pillanatában is látható lesz már. Második a sorban a Szaturnusz, mely naracssárgás csillagként jelenik majd meg az égbolton sötétedés után. Aztán következik majd a Jupiter, majd a "bolygósorakozót" végül a Hold zárja.

Azok, akiknek van otthon kézitávcsövük, akár a sötét holdi tengereket, sőt, akár néhány krátert is megfigyelhetnek majd az égitesten a fény-árnyék határon.  

Akik esetleg lemaradnának majd a négyes együttállásról, január 4-én bepótolhatják, de akkor már a Merkúr is csatlakozik majd a sorhoz. Szeptember 17-én hármas együttállás volt az égbolton, amikor a Jupiter, a Szaturnusz, és a Hold egymás mellett volt látható. Erről az alábbi videóban láthattok felvételt:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás