promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Be vagy oltva Covid ellen? Akkor van egy nagyon rossz hírünk
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem is olyan hatékonyak a védőoltások, mint eddig hittük? Se a Pfizer, se a Moderna?

A koronavírus delta-variánsának rohamos terjedése miatt az Egyesült Államokban letesztelték mindhárom, Amerikában használt vakcinának hatékonyságát, és aggasztó eredményeket közöltek.

A közel 800 ezer veteránnal végzett, nagyszabású kutatás során bebizonyosodott, hogy március elején, mikor is a delta-variáns terjedni kezdett az országban, a három oltóanyag nagyjából egyenlő mértékben védett a fertőzéstől. Az utána következő hat hónapban viszont drasztikusan csökkent a hatékonyságuk.

  • A Moderna kétdózisú vakcinájának hatékonysága 89 százalékról 58-ra csökkent ez alatt a hat hónap alatt;
  • a Pfizer/BioNTech szintén kétdózisú oltóanyagának hatékonysága 87-ről 45 százalékra zuhant;
  • a Johnson and Johnson egydózisú vakcinájának hatékonysága pedig 86-ról 13 százalékra esett vissza.

Hozzá kell tenni, hogy ennek a három vakcinának a Covid-19 miatti halálozástól való védereje kevésbé csökkent, viszont júliusra, mikor a delta-variáns már javában tombolt, nagy különbségek mutatkoztak meg az oltóanyagok között.

A kutatásban résztvevők közül majdnem félmillióan felvették az oltások valamelyikét, valamivel kevesebb mint 300 ezren nem. Mivel veterán katonákról van szó, nagyjából hatszor annyi férfi vett részt a kutatásban, mint nő. Mintegy 48 százalékuk volt 65 éves, vagy idősebb, 29 százalékuk volt 54-54 év közötti, 24 százalékuk volt 50 év alatti.

(via napidoktor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás