promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meteorit csapódott a földbe egy pici magyar település határában, megtalálója azt hitte, aranyat lelt - 164 éve zuhant közénk a magyar meteoritok királynője
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy történet, amelyről azóta is sokat beszélnek.

A leghíresebb, Magyarországon talált meteorit a kabai meteorit, amelyet 1857. április 15-én találtak meg egy kis település, a Hajdú-Bihar megyei Kaba határában. Körülbelül este 10 órakor csapódhatott be, a cipó alakú meteorit több mint 3 kilogrammot nyomott.

Különlegessége, hogy egyike azon meteoritoknak, amelyekben szerves anyagot mutattak ki.

Az égi jövevényt Szilágyi Gábor kabai gazda találta meg, miután látta elsuhanni az égen. Az elbeszélések szerint a férfi lova megbokrosodott a szokatlan jelenségtől, a gazda pedig utánajárt, hogy mi lehetett az. Segítséget hívott Kabáról, hogy kiássák a földbe csapódott meteoritot. Amint kiemelték a földből, több darabot is letörtek belőle, hogy megnézzék, található-e benne arany. Később a település vezetőinek segítségével felajánlották azt tudományos célokra.

A kabai meteoritot azonnal elkezdték tanulmányozni a szakértők, ma a debreceni Református Kollégiumban őrzik. A Haon-nak nyilatkozva Szabó Gergely, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének adjunktusa elmondta korábban, hogy a kő azért is nagyon értékes, mivel 4,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett, a naprendszerrel egy időben, így fontos információkat hordoz a naprendszer keletkezéséről is.

A kőből amúgy kisebb darabok a londoni British Museum-ba is kerültek később.

A kőről a videóban láthattok képeket is:

(Forrás: Wikipédia, Haon

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás