promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes károkat okoz a klímaváltozás - A legmagasabb svájci hegyből méterek tűntek el - videó
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hiába téma a környezetvédelem napi szinten, kardinális változás mégsem történik.

Az 1800-as évek végétől folyamatosan vizsgálják az üvegházhatás és a klímaváltozás közötti különbséget, a környezetvédő szervezetek pedig már jó pár évtizede megkongatták a vészharangot. Ennek ellenére nem történik kardinális változás. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a gleccserek soha nem látott mértékű olvadásnak indultak.

A svédországi Kebnekaise déli csúcsa a 90-es évek óta csaknem 20 méterrel lett alacsonyabb, pedig előtte ez volt a legmagasabb hegy a svédeknél. Sőt csak az elmúlt évben 2 méterrel olvadt lejjebb a klímaváltozás okozta felmelegedés miatt, így már a Kebnekaise északi csúcsa a legmagasabb, ahol viszont nincs jégtakaró. Ennek köszönhető, hogy Svédország éghajlata folyamatosan melegszik.

A Kebnekaise egyébként 150 kilométerre található az Északi-sarkkörtől, déli csúcsa a példátlan mértékű olvadás előtt még 2118 méter magas volt.

A gleccserek Földünk természetes hűtőszekrényei, eltűnésük soha nem látott katasztrófához vezethet. Éppen ezért szívszorító az a videó, amit még márciusban tettek közzé. Ezen az látszódik, ahogy az alaszkai Columbia-gleccser közelében, amely a Föld egyik leggyorsabban változó gleccsere, olvadása következtében egy rövid ideig 60 méter magasra kitüremkedő jéghegy jött létre, amelyet aztán elnyel a jeges tenger.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás