promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
20 év után ismét tesztelnének állatokon, pedig nincs értelme
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Annak ellenére tesztelnének ismét állatokon, hogy a tudomány bebizonyította az alternatív megoldások jóval hatékonyabbak.

1998 óta tilos a kozmetikai cikkeket állatokon tesztelni az Egyesült Királyságban, ám a tilalmat 20 év után most feloldhatják.

[[cikk1 ]]

Az egyik állatvédő szervezet számolt be arról, hogy nincs kizárva, hogy újra legális lesz az állatokon való tesztelés, miután a brit belügyminisztérium újragondolta az erre vonatkozó irányelveket.

A döntés hátterében az áll, hogy az Európai Vegyianyag-ügynökség fellebbviteli bizottsága szerint, vannak olyan összetevők, amelyeket muszáj állatokon tesztelni, ilyen például az egyik jelentős parfümgyártó két kozmetikai összetevője is.

Bár azt a döntéshozók hangsúlyozták, hogy csak ebben a két esetben tesznek kivételt, a Cruelty Free International mégis attól tart, hogy az eset precedenst teremt és akár a teljes tilalom feloldásához vezethet.

Az állatvédők egy petíciót is indítottak, amelyben arra szólítják fel a kormányt, hogy fokozatosan szüntesse be az állatkísérleteket. A kezdeményezést már legalább 56 ezren írták alá.

Álláspontjuk szerint rengeteg alternatíva létezik az állatokon való tesztelésre, mint a sejttenyészet, a számítógépes modellezés vagy éppen az önkénteseken végzett vizsgálatok.

Sőt kiemelik, hogy ezek az alternatív megoldások még hatékonyabbak is, és egy állat sem szenved tőlük. A nyulak szemén és bőrén végzet úgynevezett Draize irritációs teszt például csak 60%-os, míg a rekonstruált emberi bőrön végzett vizsgálat 86%-ban hoz pontos eredményt. De ilyen a Parkinson-kortól szenvedő betegek esetében is az a műtét, amellyel egy mély agyi stimulációs elektródát helyeznek el az agyban.

Ezt a módszert egy agyműtét során fedezték fel évtizedekkel azelőtt, hogy majmokon laboratóriumi körülmények között elvégezték volna.

Ezek az eredmények a szakértők szerint mind azt mutatják, hogy ugyan sokszor úgy tűnik, hogy az állatkísérletek hozzák az áttörést, ez azonban sokkal összetettebb folyamat. Az állatok és emberek közti hasonlóság túl kicsi ahhoz, hogy az eredmények valóban megbízhatóak legyenek, ez pedig erősen megkérdőjelezi az állatkísérletek szükségességét.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás