promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes rejtély miatt tért el egy műhold a röppályájától! Csak nem UFO lehet az oka?!
Borítókép:  Measat-3 még 2006-ban a kilövése előtt/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Különös anomália térítette el pályájáról Malajzia egyik műholdját – olvashatjuk a Space.comon. Az űrbéli eszköz jelenleg a Föld felé tart, és rövidesen el fog égni a légkörben.

A lassan 15 éves Measat-3 kommunikációs műholdnál egészen konkrétan június 21-én jeleztek egy különös hibát. Három nap múlva a szerkezetet földi irányítás ellenőrzése alá vonták, az űreszköz azonban azóta sem lett működőképes. A Measat és a gyártó Boeing jelenleg is vizsgálja, hogy mi lehet vajon a különös esemény hátterében. Ami furcsa, hogy a szerkezet környékén nem találtak ütközésre utaló törmeléket, így elképzelhető, hogy a rendszerből a véltnél korábban fogyott ki az üzemanyag.

A Measat végül augusztus 6-án úgy döntött, hogy meg kell semmisíteni ezt a műholdat, miután a tesztekből kiderült, hogy az űreszközt nem lehet helyreállítani.

A vállalat szerint a Measat-3 az elkövetkező hetekben ég majd el az atmoszférában, a pontos időpont még nem ismert.

A műholdat még 2006 decemberében lőtték ki, és küldetésével több ügyfelet, köztük a műholdastévé-szolgáltató Astrót is kiszolgálta. A Measat  volt ügyfeleinek többségét július közepére már más műholdakhoz irányították át.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás