promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet: 14 éves Tweet miatt rúgták ki az Apex Legends vezető tervezőjét
Borítókép:  Apex Legends/Electronic Arts
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Apex Legends vezető játéktervezőjét elbocsátották 2007-ben, a Twitteren tett megjegyzései miatt – írja a theGeek. "Nagyon lehangolt vagyok, mert úgy érzem, soha nem leszek képes jóvátenni azt, aki voltam" – mondta Daniel Z Klein.

Az Apex Legends vezető játéktervezője, Daniel Z Klein elhagyta a Respawn Entertainmentet, miután kiderült, hogy 2007-ben sértő blogbejegyzéseket tett közzé. A DeviantArt blogról származó képek a múlt hónap végén terjedtek el a Twitteren, és nőkre, illetve afrikai emberekre nézve becsmérlő megjegyzéseket tartalmaznak.

Nem sokkal azután, hogy a képek elkezdtek keringeni, Klein július 28-án nyilatkozatot tett, amelyben elítélte az anyagot.

"Nemrég szembesültem néhány szörnyű kijelentéssel, amelyeket egy 2007-ben írt blogomon tettem"

– írta a Twitteren.

"Teljes mértékben vállalom a felelősséget azokért a dolgokért, amiket mondtam, és szégyellem, szomorú és dühös vagyok a fiatalabb énemre, amiért ilyeneket mondtam. Remélem, nyilvánvaló, hogy már nem hiszek ezekben a dolgokban".

Klein kollégája, Ryan K Rigney, a Respawn kommunikációs igazgatója annak idején kiállt Klein mellett.

"Daniel maga küldte el nekem a videót, hogy tudassa velem, mi történt"

– írta Rigney, utalva a régi megjegyzéseket összegyűjtő YouTube-videóra.

"Ami a megjegyzéseket illeti: nem hiszem, hogy bármi, ami 2007-ből származik, visszahat egy 2021-es személyre. Az emberek felnőnek. És »lehetséges szexuális zaklatással« vádolni őt, az már túlzás, bizonyíték nélkül soha nem szabadna ilyesmit mondani".

Két héttel később Klein egy sor tweetben jelentette be távozását a Respawntól:

"Itt nagyon nyíltan szeretném elmondani, hogy összetört a szívem és depressziós vagyok. Nagyon sötét napok vannak mögöttem. Talán láttad, talán nem láttad azokat a szörnyű, bigott dolgokat, amelyeket 2007-ben mondtam. Teljes szívemből egyetértek azzal, hogy AZT a fickót ki kellett volna rúgni. Azóta rengeteg energiát öltem abba, hogy jobb emberré váljak, és most nagyon lehangolt vagyok, mert úgy érzem, soha nem fogom tudni jóvátenni azt, aki voltam. Rasszista és szexista dolgokat mondtam, nem azért, mert mélyen hittem bármelyikben is, hanem mert tudtam, hogy reakciót tudok kiváltani az emberekből. Ez nem mentség arra, amit mondtam; a szavaim hatása ugyanaz volt, függetlenül attól, hogy mit hittem. Azért említem ezt, mert sok ember segítségével, akik annak ellenére szerettek, hogy néha milyen sz*rházi voltam, képes voltam előrelépni azon az úton, hogy jobb emberré váljak. Ha a történetem segíthet egy hasonló helyzetben lévő embernek, hogy lássa, van út a jobbá váláshoz, az legalább célt szolgálna."

A Fanbyte-nak Klein távozása előtt eljuttatott közleményében az EA a következőket írta:

"A kommentek zavaróak, és természetesen nem helyeseljük a kifejtett álláspontot. A [humánerőforrás részlegünk] tisztában van vele és vizsgáljuk az ügyet".

A Kotakunak adott nyilatkozatában Klein a következőket írta:

"Teljes mértékben magaménak vallom a 2007-ben tett szörnyű, bigott kijelentéseimet, és undorodom a fiatalabb énemtől, amiért megtettem őket. De az sem kétséges számomra, hogy azért kerültek napvilágra, mert valaki olyan dolgokat keresett, amelyekkel kikészíthet. Az EA tisztában volt ezzel a váddal, és kifejezetten kértem őket, hogy a jövőben figyeljenek arra, nehogy más alkalmazottak ellen használják fel ezeket a stratégiákat."

Kleint korábban, 2018-ban kirúgták a Riot Games-től, mert állítása szerint nem működött együtt a cég közösségi média szabályzatával. Távozására azt követően került sor, hogy nyilvánosan védelmébe vette a League of Legends PAX West eseményeit, amelyek kizárólag nők és nem bináris résztvevők számára voltak fenntartva.

"Kirúgtak, mert megsértettem a közösségi média szabályzatunkat"

– mondta Klein a The Verge-nek.

Az EA egyelőre nem nyilatkozott Klein Respawntól való távozásáról.

(theGeek)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás