promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztetést adott ki a WHO: életveszélyes vírus terjed Nyugat-Afrikában
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A marburg-vírust egy időközben elhunyt beteg szervezetében mutatták ki Guineában.

Az első vizsgálatokat Szenegál fővárosában, Dakarban végezték el. A pácienssel kapcsolatba került személyek után kontaktkutatást indítottak, a járvány megfékezését ugyanakkor nagyban hátráltatja a koronavírus-járvány, amely jelen pillanatban is komoly kihívások elé állítja a régiót.

„Meg kell fékezni a marburg-vírust, mielőtt túl messze jutna, és távolabb is elterjedne”

– jelentette ki Matshidiso Moeti, a WHO Afrikáért felelős igazgatója.

A Marburg-vírust egyébként 1967-ben fedeztek fel. A veszélyes kórokozót kísérleti célokból Németországba hurcolt majmokkal vitték be Európába, pontosabban a német Marburg városába. A fertőzött szavannacerkófokkal dolgozó személyzet között hamarosan vérzéses lázas járvány indult útjára. A 31 fertőzött emberből heten meghaltak.

[[cikk1]]

A marburgvírus sokban hasonlít az ebolára, és legvalószínűbb terjesztői a koronavírushoz hasonlóan denevérek, főként a nílusi repülőkutya lehetnek, a denevérek révén azonban időnként majmokra vagy emberekre is átterjed a fertőzés.

„A kór testnedvekkel terjed. A betegség magas lázzal, izomfájdalmakkal, vérhányással és belső vérzésekkel jár. A WHO szerint egyelőre nincsen engedélyeztetett antivirális gyógyszer, vagy oltás a marburgvírus ellen”

– számolt be róla a Maszol.ro portál.

[[cikk2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás