promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A fél világ kiakadt az oroszokra - a Szputnyik V vakcina keltette a hatalmas felháborodást
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Több országban is elkeseredett dühöt váltott ki az orosz Szputnyik V késedelmes szállítása.

Többek között az Index is beszámolt róla, hogy a fél világot magára haragította Oroszország, miután a Szputnyik V vakcinát nem szállították ki időben a megrendelő országoknak. Több ország is szerződést kötött a tavaly világelsőként bemutatott, orosz koronavírus-oltóanyag több millió dózisának a megvásárlására. Az oltóanyag külföldi forgalmazásáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap 2021 év végéig 700 millió ember számára tervezett vakcinát Oroszországon kívül. 

Ám azóta számos ország jelezte, hogy csak a töredékét kapták meg a kifizetett dózisnak.

Köztük Irán csak a töredékét kapta meg a kifizetett 60 millió dózisból, míg Guatemala 16 millió Szputnyik V dózist rendelt az oroszoktól, de ebből csupán csak 150 ezer adag érkezett meg. Az orosz vakcinák leszállításának csúszása miatt a kormányzati illetékesek felvetették, hogy visszatérítést kérjenek Oroszországtól. Hasonló a helyzet Bolíviában, Mexikóban, Argentínában 

A lap azt is megemlíti, hogy ez valószínűleg azért következhetett be, mert Szputnyik V globális terjesztésére vonatkozó ambiciózus tervek ellenére Oroszországnak már az is nehézséget okoz, hogy elegendő mennyiséget állítson elő saját szükségleteinek a kielégítésére. 

A Reuters szerint a hazai kereslet, valamint a tárolási gondok okozzák a hiányt. Az ígéret már megszületett, hogy megoldják a külföldi szállításokat, ám most a belföldi kereslet kielégítése az első, viszont ez hatalmas felháborodást szít a megrendelő országokban. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás