promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jó hír: alkatrészhiány miatt elmaradnak a háborúk
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Lassan minden hetedik F–35-ös vadászbombázó röpképtelenné válik hajtóműgondok révén.

Fél évtizede álltak hadrendbe az egy hajtóműves F–35-ös vadászbombázók, amelyek egyre elterjedtebbek az USA-ba, illetve a nyugat-európai államokban. Most azonban váratlan gond hátráltatja a gyártásukat.

Nem újdonság, hogy a globális koronavírus-járvány mellékhatásaként a járműiparban komoly hiányok léptek fel mikrochipekből, félvezetőkből és más elektronikai termékekből, és ez a probléma már a hadiipart is érezhetően sújtja.

Ez vonatkozik arra a rakás F–35-ös gépre is, amelyek a földön kénytelenek vesztegelni, ugyanis nem tudják biztonságosan működőképes állapotba hozni a hajtóműveiket. Az amerikai légierő (U.S. Air Force) több tucat röpképtelen vadászbombázóval rendelkezik, egy hivatalos személy szerint

minden hetedik F–35-ös alkatrészre és hajtómű-felújításra vár, és addig lényegében használhatatlan.

A hadsereg természetesen már egy rövidítést is alkotott a problémára, a MICAP státusz a Mission Impaired Capability Awaiting Parts kifejezést takarja, ami magyarul alkatrészhiányból adódó küldetésképtelenséget jelent.

Egy amerikai tiszt szerint jelenleg világszerte 46 ilyen vadászbombázójuk van, ami nem egy tragikusan nagy szám, de ha tovább emelkedik (például egy negyedik járványhullám következtében), akkor az már érezhető gondokat jelenthet a hadseregnél.

A bajt több tényező együttes hatása okozza. A legfontosabb természetesen az, hogy a COVID-19 megszakította, illetve lelassította a nemzetközi ellátási láncokat, márpedig a globális F–35-ös program nagyban függ a világ különböző tájain lévő gyártóüzemektől.

Ráadásul a vadászbombázók F135-ös hajtóműve a vártnál sérülékenyebbnek bizonyult, kevésbé áll ellen az óriási hőhatásoknak, az ebből fakadó repedések, törések miatt pedig hamarabb szorulnak javításra, esetleg cserére.

Az USA-t, sőt az egész NATO-t rosszul érintette Törökország pálfordulása is, amely eleinte támogatta az F–35-ös programot, de aztán inkább az orosz SZ–400 Triumf légvédelmi rakétarendszer beszerzésére költött, és kivonult a harci repülő bizniszből.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás