promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes felfedezés! Van egy bolygó, amely meglepő módon hasonlít a Földre, és nem a Mars!
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legújabb bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy felszínét tekintve a Vénusz meglehetősen hasonlít a Földhöz.

Naprendszerünkben egyetlen más égitestnek sincs olyan kérge, mint a Földnek. A Merkúrtól a Marsig – számos holdat is ideértve – a legtöbb csillag és bolygó kérge egyetlen darabból áll. Földünk felszínén azonban hatalmas kőzetlemezek mozognak az asztenoszférán, a Föld felső köpenyének alsó, képlékeny rétegén.

A legújabb bizonyítékok azonban most arra engednek következtetni, hogy felszínét tekintve a Vénusz meglehetősen hasonlít a Földhöz.

Ha csak a méretüket nézzük, azt gondolhatnánk, hogy a Föld és a Vénusz két ikerbolygó. Amennyiben azonban közelebbről is megvizsgáljuk őket, nyilvánvalóvá válik, hogy drámai módon különböznek egymástól. A Vénuszt rendkívül sűrű, savas légkör veszi körbe, amelynek hőmérséklete olyan magas, hogy az ólmot is megolvasztja. 

Van azonban hasonlóság is.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ugyanis a Vénusznak lehet egy Földhöz hasonló litoszférája.

A litoszféra a Föld külső, a kéregből és a felső földköpeny merev szilárd részéből álló kőzetburok.

A Vénusz kőzetlemezei azonban nem egészen olyanok, mint a Föld tektonikus lemezei, amelyek egymás alá csúszhatnak és össze is torlódhatnak. A kutatócsoport szerint a Vénusz felszínén úszó rétegek olyanok, mint a tömör jég, így anélkül csapódhatnak egymáshoz, hogy létrehoznák azokat a geológiai jelenségeket, amelyeket a Földön látunk.

Ettől függetlenül a Vénuszon való történések megértése segíthet minket abban, hogy megértsük, hogyan kezdődött meg a Földön a lemeztektonikai mozgás valamikor több mint hárommilliárd évvel ezelőtt.

„Az egyik legnagyobb kérdés az, hogy hogyan lehetséges, hogy a két bolygó hasonló mérettel rendelkezik, mégis ennyire különböznek egymástól. Bármi, amit megtudhatunk a Vénuszról, végső soron a saját bolygónkról fog mesélni. A múltja, a potenciális jövője, és az is, mit várhatunk a Vénusz méretű bolygóktól, amelyek más csillagok körül keringenek [mind a Föld működéséről árulkodhatnak]” 

– mondta Byrne professzor az IFLScience-nek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás