promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztően durva incidens a NATO és Oroszország között! Bombát dobott volna le Oroszország a brit Royal Navy hadihajóra?!
Borítókép:  A brit Royal Navy csatahajó, amelyre állítólag az oroszok figyelmeztető lövéseket adtak le/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Moszkva azt állította, hogy egy orosz járőrhajó és egy harci repülőgép indított bevetést, miután a Royal Navy rombolója, a HMS Defender a Fekete-tengeren, a Krím közelében behatolt a felségvizeire.

Hivatalosan az Egyesült Királyság nem tartja jelentősnek az oroszokkal való konfrontációra utaló jeleket - írja a brit The Sun.

A brit védelmi minisztérium kitart amellett, hogy a hadihajó egyszerűen csak "ártatlanul áthajózott" az ukrán vizeken.

A BBC híradójának stábja azonban másféle, drámaibb képet festett a 8500 tonnás hadihajó fedélzetéről - ők azt állítják, hogy lövéseket hallottak. A BBC beszámolója szerint időnként akár 20 repülőgép is zúgott a hadihajó felett, és a fejük felett dübörgő repülőgépek hangját is hallották.

Az orosz média egy sokkal drámaibb verzióról is beszámol, amely szerint a Szu-24M típusú repülőgépek négy bombát dobtak le a hadihajó irányába.

Egy biztonsági forrás pedig megerősítette a The Sunnak:

"Alapvetően nagyjából úgy történt, ahogy az oroszok állították. Csak nem adjuk meg nekik azt a figyelmet, amire vágynak".

Az incidens a legújabb villongás a nyugati országok és Oroszország között a Fekete-tengeren, amely számos hadihajó és harci repülőgép közötti összecsapás színhelye volt már. A dráma dél előtt néhány perccel bontakozott ki, amikor Putyin védelmi minisztériuma szerint a Type-45 átlépte Oroszország tengeri határát a Fiolent-fok közelében. 

Az 500 láb hosszú, élvonalbeli romboló tartotta az irányt, amíg a sokkal kisebb orosz parti őrség hajójával szembe nem került. Az apró orosz hajó legénysége azt üvöltötte, hogy

"ha nem változtatjátok meg az irányt, tüzet nyitunk!"

Az orosz hajó kétszer nyitott tüzet - egyszer 12.06-kor, majd 12.08-kor - mielőtt a repülőgépek parancsot kaptak.

A HMS Defender 12.23-kor hagyta el az orosz vizeket. Chris Parry ellentengernagy szerint a The Sun Online-nak elmondta, hogy a HMS Defender a Királyi Haditengerészet képességeinek élvonalát képviseli. Elsődleges szerepe a légvédelem, de szerinte "elég jól megállja a helyét a hadihajók ellen is".

"Ez nem egy olyan hajó, amivel tényleg szívesen szállnál szembe, ha orosz vagy. A legfontosabb, hogy a HMS Defender rendelkezik talán a legjobb légvédelmi rendszerrel - körülbelül 20 mérföldes távolságból képes felismerni a golflabdákat, és több célpontot is képes támadni".

Ben Wallace védelmi miniszter azt állította:

"Ma reggel a HMS Defender rutinszerű átkelést hajtott végre Odesából Grúzia felé a Fekete-tengeren keresztül. Ahogy az ezen az útvonalon szokásos, belépett egy nemzetközileg elismert forgalomelválasztó folyosóra. Biztonságosan hagyta el ezt a folyosót 9.45-kor. A szokásos módon orosz hajók követték az áthaladását, és a hajó tudomást szerzett a tágabb környezetében zajló gyakorlatokról."

Moszkva brit tisztviselőket idézett be, hogy feleljenek a konfrontációért, amely az Oroszország és a Nyugat közötti fokozott feszültségek közepette történt. A brit hadügyminisztérium azonban visszavágott az események orosz verziójára, és azt állította:

"A HMS Defenderre nem adtak le figyelmeztető lövéseket. A Királyi Haditengerészet hajója a nemzetközi joggal összhangban ártatlan áthaladást végez az ukrán felségvizeken".

Védelmi források úgy vélik, hogy az oroszok tüzérségi gyakorlatot tartottak a Type 45 romboló közelében - de bombák ledobásáról nem tettek említést.

A Királyi Haditengerészet hadihajója állítólag egyszerűen a legközvetlenebb útvonalon halad Ukrajna és Grúzia között, miután tegnap Odesszában járt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás