promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A vízivás valóban csökkenti COVID-19 vakcinák mellékhatásait?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokan javasolják, hogy igyunk vizet a COVID-19 vakcina beadatása előtt és után. A folyadékbevitel valóban csökkentheti a védőoltások mellékhatásait?

Az orvosok az elmúlt időszakban számtalanszor hangsúlyozták, hogy nincs vakcina mellékhatás nélkül. Az, hogy az emberek szervezete eltérő módokon reagál a védőoltásokra, csak azt jelenti, hogy mindenkinek egyedi a reakciója az oltóanyagra. Egyeseknél hevesebb immunválaszt válthat ki a vakcina, míg néhányan szinte meg sem érzik a hatását.

Bár egyes nézetek szerint a jó hidratáltság segíthet csökkenteni a COVID-19 fertőzés kockázatát, a tudomány álláspontja azonban egyelőre homályos arra nézve, hogy az injekció előtti vízivás hogyan és miért változtathatja meg az immunreakcióinkat.

Egyelőre nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy az extra folyadékbevitel segíthet elhárítani a COVID-19 oltás beadatása utáni leggyakoribb tűneteket, amilyen a végtagduzzanat, az ízületifájdalmak vagy a láz.

Az oltás és a víz kapcsolata

A tudósok nemrég több vizsgálatot is végeztek annak megállapítására, hogy az injekció beadása előtti vízivás befolyásolhatja-e az antitestszintet és az immunválasz bizonyos formáit.

Az embereknél a dehidráció a kóros stressz és a rossz egészségi magatartás eredménye lehet, ami késleltetheti az antitestek termelését 

– mondta el Sonia Sharma, a kaliforniai La Jolla Immunológiai Intézet immunológusa.

Egyes kutatások szerint azonban

„Az emberek több fájdalmat éreznek, ha ki vannak száradva.”

Ezt Jodi Stookey mondta, a kaliforniai Oaklandi Gyermekkórház Kutatóintézetének táplálkozási epidemiológusa.

A tudománynak tehát egyelőre nincsen határozott álláspontja a vízivás tekintetében. Az oltás előtti extra folyadékbevitelt mindenesetre az orvosok többsége ártalmatlannak tartja, így nem ellenzi. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a vízivást sem szabad túlzásba vinni, a kutatások szerint ugyanis a túlivás hatására csökken a szervezet nátriumszintje, ami fejfájáshoz, fáradtsághoz és görcsrohamokhoz is vezethet. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás