promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtörtént az első, élődonoros tüdőtranszplantáció egy koronavírusos betegen
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy japán nő volt az első, aki koronavírusos betegként élő donoroktól kapott tüdőszegmenseket, miután a szervei összeomlottak a Covid-19 okozta károsodás miatt. 

A beteg a fiától és a férjétől kapott tüdőrészeket, a Kiotói orvosok remélik, hogy hónapokon belül teljesen fel fog épülni.

A dolog azért egyedülálló, mivel az egész világban nagyon hosszú a teljes tüdőátültetésekhez kötődő várólista, ahol a szervet elhunyt donorok szolgáltatják.

Ez eljárás végrehajtása körülbelül 11 órát vett igénybe a kiotói egyetemi kórházban, szerencsére a donorok és a beteg is stabil állapotban vannak 

– mondták az orvosok.

A koronavírusfertőzések kezelésére több tucat tüdőátültetést hajtottak végre Kínában, Európában és az Egyesült Államokban az elhunyt szervdonorok tüdejének felhasználásával, Japánban azonban évekig is eltarthat, ameddig valaki a várólista alapján új tüdőhöz juthat 

– közölte a kórház.

Amikor világossá vált, hogy a betegnek – akinek semmilyen alapbetegsége sem volt – tüdőtranszplantációra lesz szüksége a túléléshez, a fia és férje úgy döntöttek, hogy felajánlják tüdejük egy részét. 

Az orvosok természetesen figyelmeztették őket, hogy a beavatkozás után a tüdőkapacitásuk jelentősen le fog csökkenni, így a dolognak komoly egészségügyi kockázata van hosszú távon. Ettől függetlenül a műtétet irányító mellkassebész, Dr. Date Hiroshi bizakodva nyilatkozott az eljárásról:

„Nagyon sok remény van ebben a kezelésben atekintetben, hogy egy teljesen új lehetőséget teremt.” 

(via bbc.com)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás