promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mennyit kell várnunk a koronavírus-fertőzés után, hogy megkaphassuk az oltást?
Borítókép:  Forrás: profimedia.hu
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Korábban szakemberek arról beszéltek, hogy a vírusfertőzés után csak három hónap elteltével kapja meg valaki a vakcinát. Most kiderült, mennyit kell pontosan várunk. 

Magyarországon elérte a 2,5 millió főt a beoltottak száma, de vajon mi van azokkal akik nemrég estek át a fertőzésen, és be szeretnék oltatni magukat?

Sokszor hallani, hogy egy koronavírus-fertőzésből felépült páciens csak akkor kaphatja meg a vakcinát, ha a megbetegedéstől számítva eltelt három hónap. Persze több kérdés is felmerül ezzel kapcsolatban. A karantén végeztétől? Vagy az első pozitív teszt időpontjától?

Rusvai Miklós virológus szerint virológiai értelemben nincs szükség erre a 90 napra.

 - erről a hirado.hu-nak számolt be a szakember.

Hozzátette, hogy sokan azért gondolják szükségesnek a három hónapos várakozást, mert ennyi időre minden bizonnyal ellenállóvá váltak a fertőzéssel szemben. A virológus ugyanakkor ajánlja, hogy a betegség után - ami lehet a tíznapos karatén lejárta, vagy a negativ PCR-teszt dátuma - várjunk legalább egy-két hetet és csak utána vegyük fel az oltást. Ha ugyanis korábban átestünk a fertőzésen, és utána kapjuk meg a vakcinát, sokkal magasabb lesz az ellenanyagszintünk, mint azoknak, akik eddig még nem kapták el a vírust. 

[[cikk2]] 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás