promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Élve eltemetett német katonákat találtak - az amatőr történészeket elképesztő látvány fogadta
Borítókép:  903115 / Pixabay.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világháborús Pompei egy elképesztő időkapszula.

1917 májusában, egy évvel a világháború befejezése előtt egy francia támadás 270 német katonát zárt be egy föld alatti létesítménybe úgy, hogy minden kijáratot betemetett a tűzérségi roham - írja a Múltkor.

A történet a második aisne-i csata egyik etapja volt, az alagútban rekedt német katonák pedig a badenia 111. gyalogos ezredhez tartoztak, akik a Winteburg-alagutat védték. A háború befejezése után sem a német, sem pedig a francia fél nem indult el feltárni a járatokban rekedt katonák holttesteit. Egy amatőr történész, Alain Malinovski azonban elhatározta, hogy felkutatja az eltemetett járatokat, végül talált egy térképet, és ez alapján a fiával együtt kezdtak ásatásba.

A járatra rá is bukkantak, több száz gázálarcot, géppuskákat és két holttestet is találtak, azt nyilatkozta a történész, hogy olyan volt, mint Pompei, rengeteg dolgot épségben találtak meg.

Malinovskiék a hatóságokhoz fordultak, akik nem voltak túl lekesek, sőt, Malinovskiék szerintük törvényt sértettek az emlékhely megbolygatásával. Mindazonáltal a felfedezés és a nyilvánosságrahozás tényével a történész lépéskényszerbe hozta a hatóságokat, hogy feltárják végre az elfeledett alagutat, amely több száz német katona nyughelye lehet.

Hallanál még megdöbbentő érdekességeket az első világháborúról?

(A Múltkor oldalán találhattok a kutatásról képanyagot is.)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás