promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aggódniuk kell a várandós nőknek a koronavírus elleni vakcinák miatt?
Borítókép:  Suhyeon Choi/Unsplash
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Átfogó kutatás készült arról, hogy az új tipusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcinák miként hatnak várandós és szoptató nőkre.

A Massachusetts-i Általános Kórház (MGH), a bostoni Brigham and Women's Hospital, illetve Ragon Intézet átfogó kutatást végzett arról, hogy az új tipusú koronavírus ellen kifejlesztett vakcinák miként hatnak várandós és szoptató nőkre. A helyzet az, hogy

az eredmények szerint az oltóanyag védelmet jelentő immunitást ad az újszülötteknek is a placentán és az anyatejen keresztül – írja az MTI a Medicalxpress-re hivatkozva.

A kutatásban 84 várandós, 31 szoptató és 16 nem terhes vett részt, akik a két új mRNS-alapú vakcina Pfizer/BioNTech vagy a Moderna egyikét kapták.

„A vakcina kiváló hatékonyságáról szóló hírek nagyon biztatók a várandós és szoptató nők számára, akik az elsődleges tesztekből kimaradtak" – mondta Andrea Edlow, az MHG szakorvosa.

Azért is fontos ez a kutatás, mert Amerikai Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja (CDC) szerint a várandós személyeknek nagyobb veszéllyel kell szembenézniük, amennyiben megfertőződnek:

  • nagyobb valószínűséggel lesznek súlyosan betegek;
  • nagy eséllyel lesz szükségük kórházi kezelésre, intenzív ellátásra vagy lélegeztetésre;
  • nagyobb a rizikója a különböző terhességi szövődményeknek.

„Egyértelmű bizonyítékunk van arra, hogy a Covid-19-vakcinák a csecsemőket is védő immunitást váltanak ki. Reméljük, ez a tanulmány arra ösztökéli az oltóanyagok fejlesztőit, hogy felismerjék a várandós és szoptató nők vizsgálatának fontosságát és bevonják őket a tesztekbe" – fogalmazott Galit Alter, a Ragon Intézet munkatársa.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás