promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A középkorú nőket sújtja leginkább a koronavírus?
Borítókép:  AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Két brit tanulmány is kijött az elmúlt időszakban, amelyek azt bizonyítják, hogy a középkorú nők tapasztalják a legsúlyosabb és legtartósabb tüneteket, miután kórházban kezelték őket koronavírussal.

A nagyobb – a Leicesteri Egyetem által vezetett – vizsgálat során több mint 1000 olyan beteget követtek nyomon, akiket tavaly kórházba szállítottak koronavírusos megbetegedéssel. A tanulmány szerint a betegek közel 70 százaléka öt hónap alatt sem gyógyult fel teljesen a kórház elhagyása után; mind produkáltak valamilyen utótünetet, amilyen a légszomj, a fáradtság, az izomfájdalmak, a szorongás és a kevésbé éber tudatállapot. Ezek a tünetek többségében a nőknél jelentkeztek, és általában tüdőkárosodás mellett léptek fel.

A nők közül is a középkorú betegeket érintették leginkább a hosszútávú egészségügyi problémák, míg a fiatalabb és idősebb nők jobban gyógyultak

 – írja a bbc.com.

Dr. Rachael Evans, a Leicesteri Egyetem docense és a leicesteri kórházak légzési tanácsadója szerint

„a tartós problémák sokféle változatának nagy részét nem a betegség súlyossága magyarázza.” 

Különböző immunválasz

A súlyos, folyamatos tünetekkel küzdő emberek többségének a szervezetében – a kórház elhagyása után öt hónappal – a normálisnál magasabb volt a CRP nevű vegyi anyag szintje, ami gyulladásos tünetekhez vezethet.

A magas CPR-szint a középkorú nőknél is megfigyelhető, akik hajlamosak az autoimmun állapotokra, amikor a test megtámadja saját egészséges sejtjeit és szerveit.

„Ez megmagyarázhatja, miért tűnik a poszt-Covid-szindróma gyakoribbnak ebben a korcsoportban, a folyamatok teljeskörű megértéséhez azonban még további vizsgálatokra van szükség” 

– mondta Louise Wain professzor, a Leicesteri Egyetem légzéskutatási csoportjának elnöke.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás