promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Félévig tartó nyarak várnak az emberiségre?
Borítókép:  PixaBay
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy nemrégiben készített tanulmány azt vizsgálja, hogy az éghajlatváltozás hogyan változtatja meg a Föld évszakainak mintázatát és időtartamát.

Geophysical Research Letters folyóirat múlt hónapban megjelent tanulmánya megállapította, hogy mire elérjük a 2100-as évet, az északi féltekén a nyarak csaknem hat hónapig fognak tartani, amennyiben a globális felmelegedés továbbra is ellenőrizhetetlenül halad tovább. Az éghajlatváltozás melegebbé és hosszabbá teszi a nyarakat, miközben a másik három évszak folyamatosan „zsugorodik”, rövidül.

A tudósok szerint a változások hatással lehetnek az emberi egészségre és a mezőgazdaságra is.

A változás már most is megfigyelhető kicsiben – a tanulmány vezető szerzője, Yuping Guan és munkatársai az elmúlt hatvan év éghajlatát vizsgálva megállapították, hogy a kijelölt időszak alatt

a nyarak átlagosan 17 nappal hosszabbak lettek, míg a telek átlagosan 76 napról 73 napra rövidültek, hasonlóan a tavaszi és az őszi szezonhoz.

Ha az éghajlatváltozás üteme továbbra sem lassul, a 2100-as évre az északi féltekén a nyarak közel hat hónapig is tarthatnak, míg a tél kevesebb mint két hónapig fog.

A Föld évszakainak változása komoly kockázatot jelent a környezetre és az emberi egészségre is. A melegebb és hosszabb nyarak például azt jelentik, hogy a szúnyogok és más betegségeket hordozó kártevők kiterjeszthetik területeiket, így olyan helyekre is eljutnak, ahol általában nem találhatóak meg.

És mivel az évszakok diktálják a növények és állatok életciklusát, az éghajlatváltozás megzavarhatja a fajok alkalmazkodási képességét is.

(via nbcnews.com)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás