promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hová tűnt a Mars felszínén egykor hömpölygő víz?
Borítókép:  NASA / AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Már egy ideje foglalkoznak azzal a kérdéssel a tudósok, hogy: hova tűnhetett a víz, amely évmilliárdokkal ezelőtt a Mars felszínén hömpölygött? Úgy tűnik, megvan a válasz.

„Régóta tudjuk, hogy a Mars sokkal nedvesebb volt történelme korai szakaszában. De a víz sorsának kérdése állandó probléma volt"

– vetette fel a tudósokat régóta foglalkoztató kérdést Peter Grindrod bolygókutató. De hová tűtn a Mars felszínén egykor hömpölygő víz? Most a kutatók egy, a vörös bolygó körül keringő űrszondáktól származó és meteorokról gyűjtött információra alapozva azt állítják, hogy az eddig ismert információk mellett, – miszerint a víz egy része az űrbe távozott, a felszínen és közvetlenül a felszín alatt lévő jéglerakódások pedig arról árulkodnak, hogy a víz egy része megfagyott, – az is kiderült az új számítógépes modell, hogy

a Mars eredeti vízkészletének legalább 30, de akár 99 százaléka is beépülhetett a bolygó kérgében található ásványokba.

„Amikor a kéreg megváltozik, vizet - folyékony halmazállapotú vizet - vesz fel, hidratált ásványokba zárja, melyek szerkezetében víz van

– fejtette ki az MTI szemléje szerint Bethany Ehlmann a kutatás társszerzője.

A bolygó feltárásának fő célja a víz útjának követése, mert ez központi szerepet játszik a Mars geológiájában, klímájában és az élet esetleges meglétében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás