promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aki lassan jár az nagyobb eséllyel hal bele a koronavírusba - állítják a brit tudósok
Borítókép:  AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Azok akik lassan járnak négyszer nagyobb eséllyel halnak meg COVID-19 miatt, és több mint kétszer nagyobb a kockázata annak, hogy az új típusú koronavírus súlyos lefolyású betegséget okoz náluk - vélik a brit szakemberek. 

Az már korábban is kiderült, hogy sok múlik a gyaloglás tempóján. A gyors, körülbelül 5-7 km/órás tempó ugyanis sokkal jobb hatással van az emberi szervezetre, mintha lassan sétálnánk. 

A brit Országos Egészségügyi Kutató Intézet (NIHR) most arra volt kíváncsi, hogy van-e összefüggés a súlyos és a halálos kimenetelű Covid19, a vizsgálatba bevont személyek testtömegindexe (BMI), illetve az általuk bevallott járási sebesség között. A több százezer fő bevonásával végzett kutatás meglepő eredménnyel zárult -írja a HVG.

A ScienceDaily kutatásról készült összefoglalójából kiderült, azoknál a normál testsúlyú embereknél, akik saját bevallásuk szerint általában lassan járnak, 2,5-szer nagyobb eséllyel alakul ki súlyos COVID-19, és 3,75-szer nagyobb eséllyel halnak meg a koronavírus-fertőzés okozta betegségben és szövődményeiben, mint a normál súlyú, de rendszerint gyorsan gyalogló emberek.

Az elemzésből az is kiderült, a séta tempója annyira befolyásoló tényező, hogy a normál súlyú, de lassan sétálóknak a túlsúlyos, de gyorsan járókkal szemben is rosszabbak a kilátásaik egy esetleges megbetegedéskor. A lassú séta pedig a túlsúlytól függetlenül is magas kockázatot jelent.

Tehát, akik gyorsan sétálnak, azoknak általában jó a szív- és érrendszeri egészségük, így jobban ellenállnak a külső ingereknek, beleértve a vírusfertőzést is.

Bár utóbbi csupán felvetés, amit még nem sikerült alátámasztani, mindenesetre szerencsésebb lenne, ha mindenki tempósabban sétálna.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás