promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mutánsok végeztek kilenc egyetemistával a hegyekben? Megoldódhatott a Gyatlov-rejtély
Borítókép:  Halálhegy: Gyatlov-rejtély film (2013)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Több mint 60 éve próbálják megmagyarázni, hogy mi történhetett valójában.

Ez a történet az egyik legrejtélyebb orosz eltűnés-sztori, és egyben az egyik leghorrorisztikusabb is, amelyben kilenc egyetemista megcsonkított holttestét találták meg a Gyatlov-hágón. Az egyetemista csoport vezetője volt amúgy Gyatlov, ő is itt halt meg, a történések fényében róla nevezték el később a hegyet.

Azóta folyamatosan újra és újra előveszik az ügyet, hogy végre választ találjanak a feldolgozhatatlanra. 

Az eset 1959. február 2-án történt, és a popkulturális térbe úgy vonult be, mint az orosz X-akták. Ezért a mai napig rengeteg elmélet kering arról, hogy mi történhetett a hegyekben, az örök orosz tél birodalmában, amely után csak megcsonkított holttestek maradtak hátra, amelyeken a beszámolók szerint furcsa elszíneződések is voltak.

A kilenc egyetemista mind gyakorlott síelő volt. Eredetileg a Holatcsahl hágóját szerették volna megmászni, de szél- és hóviharba kerültek,

letértek a helyes útról, aztán letáboroztak. És ez volt az utolsó estéjük is.

Az évtizedek alatt számtalan sztori látott napvilágot, magyarázták földönkívüliek ténykedésével a környéken, hegyi mutánsok támadásával, a jetivel, de azt is mondták, hogy a kilenc egyetemista igazából olyan területre lépett, ahol szovjet csúcsfegyverekkel kísérletezgettek, őket pedig azért ölték meg, hogy elijesszék az embereket, hogy erre a területre jöjjenek.

2013-ban egy horrorfilm is készült az esetről, az alkotásban valami elképesztően szürreális sci-fi-vel próbálják magyarázni a történteket, a sztoriba még a teleportálást is beleszövik.

Aztán füstmérgezéssel és Kármán-féle örvénysor kialakulásával is magyarázták azt, hogy miért hagyhatták el az egyetemisták olyan gyorsan a sátrakat, vágták ki azt belülről, és rohantak bele szedett-vedett ruházattal a hidegbe, ahol a biztos halál várt rájuk.

Sokan viszont egy lavinával magyarázzák a történteket.

Végül tudományos berkekben a lavina-elmélet maradt az egyetlen elfogadható magyarázat.

2021-ben egy csoport megpróbálta szimulálni elméletben, hogy a lavina okozhatott-e ilyen súlyos sérüléseket, és azt mutatták ki, hogy igen. Persze egy csomó egyéb kérdésre nem született válasz, viszont a jövőben folytatják a kutatásokat.

(Források: Index, Sciencealert)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás