promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Domainváltás: hogyan állíthatja be az új webcímét
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy weboldal eléréséhez az internethasználóknak egy egyedi domaint kell megadniuk. Ezek az internetes címek befolyásolják a felhasználók megítélését is az online jelenlétről – például egy domain utalhat egy központi témára, vagy kihangsúlyozhatja egy vállalat vagy márka nevét. Ha elégedetlen a webhelye címével, természetesen bármikor megváltoztathatja a domainnevét. Ehhez csupán egy új domaint kell regisztrálnia, amelyet össze kell kapcsolnia a webhelyével. Ha azt kívánja, hogy a választott domain élvezze a régi domain magas keresőmotor-rangsorolásából származó előnyeit is, akkor a domain átirányításakor figyelembe kell vennie a keresőmotor-optimalizálási (SEO) technikákat is.

A tartományváltás és a tartományátvitel közötti különbség

A domainváltás a weboldal internetcímének cseréjére utal, ami elsősorban csak a domainnevet érinti. A tartományváltás tehát lényegesen eltér a tartományátviteltől.

Amikor tartományátvitel történik, a felhasználók megváltoztatják az internetszolgáltatót, ami azt jelenti, hogy a teljes webhely (beleértve a címet is) új szerverre kerül. Itt az új domain megváltoztatása vagy regisztrálása csak egy kiegészítő lehetőség (általában közvetlenül az új szolgáltatóhoz lehet fordulni új domainért). A tartományváltás azonban egyszerűen a webhely címének módosításáról szól, tehát a szolgáltató általában ugyanaz marad, mint korábban. Íme egy rövid összefoglaló a különbségekről:

  • Tartományátvitel: az internetszolgáltató megváltozik  a domainátvitelt ezért gyakran a szolgáltató megváltoztatásának tekintik. A webes jelenlét és a tartomány ennek következtében egy új webkiszolgálóra költözik.
  • Tartományváltás: itt a webcím (tartomány) változik. A tartományváltásnál a meglévő webhely egy új domainhez kapcsolódik.

Meg kellene változtatnia a domain nevét?

Egy új webcím megszerzésének okai gyakran meglehetősen nyilvánvalók; például előfordulhat, hogy a weboldal üzemeltetőjének egyszerűen (már) nem tetszik a jelenlegi webcíme, vagy esetleg a weboldal irányzata változott meg, és a név már nem releváns. Ilyen esetekben a domainnév egyszerűen nem illik a weboldal tartalmához.

A domainváltást okozhatja azonban egy új márka vagy cégnév is, amelynek tükröződnie kell a webcímen, vagy egy SEO-barátabb domainnek a megvásárlása, amely azt ígéri, hogy több látogatót vonz a webhelyre. Ezenkívül az új legfelső szintű domainek képesek földrajzibb, tematikusabb vagy iparág-specifikusabb tartományt biztosítani a webcímek számára. Azoknak a régi legfelső szintű domaint használó webhely-üzemeltetőknek, akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel, szintén tartományt kell váltaniuk.

Ha úgy találja, hogy olyan tartalmat tervezett vagy készített, amely nem egyeztethető össze a webhely témáival, akkor a tartományváltás tökéletes válasz lehet, de ez nem mindig a legjobb megoldás. Néha elegendő a weboldal egyes részeinek a módosítása. Ez attól függ, hogy az új tartalom mennyire tér el a régitől, ezért a folyamat megkezdése előtt mindig érdemes ellenőriznie, hogy valóban szükséges-e tartományváltás. Ha az új tartalom alapvetően összhangban van a webhely identitásával és domainnevével, akkor a webes jelenlét kiterjesztése aldomainekkel vagy almappákkal gyakran jó alternatíva. Ha azonban egy teljesen új koncepciót javasol webhelye tartalmához, és a jelenlegi domainnév már nem megfelelő, akkor célszerű megváltoztatni a webcímet.

Hogyan működik a tartományváltás?

Sajnos nem változtathatja meg egyszerűen a domainjét annál az internetszolgáltatónál vagy regisztrálónál, amely biztosította az Ön webcímét. Ha az ICANN-ból – a domainhozzárendelési iparág legfelsõbb hatóságából – egy webcímet egy tartománynév-rendszer adatbázisába szállítanak, akkor azt nem lehet egy pillanat alatt módosítani. A domaint csak egy másik tulajdonoshoz lehet átruházni vagy törölni. Ezért mindig rendelkeznie kell egy új domainnal, amelyet össze kell kapcsolnia az internetes jelenlétével.

Domain regisztráció

A tényleges domainváltás előtt rendelkeznie kell a webcím jogaival, amelyet a webhelyén kíván használni. Miután megtalálta és regisztrálta a megfelelő domainnevet, már csak össze kell kapcsolnia az új címet az internetes jelenlétével. A tárhelycsomag és a weboldal tartalmának átfogó módosítása nem szükséges, mivel a webhely tartalma és keretrendszere alapvetően ugyanaz marad. A webkiszolgáló beállításainak bizonyos módosítását azonban el kell végeznie annak érdekében, hogy a webes jelenlét átkerüljön az új tartományba.

A webkiszolgáló konfigurálása

Egyes tartalomkezelő rendszerekkel (mint például a WordPress és a TYPO3) módosíthatja a háttérbeállításokat ahhoz, hogy össze tudja kapcsolni a webhelye tartalmát az új domainnel. Egyes CMS-ekhez vannak speciális beépülő modulok is, amelyek megkönnyítik az egyszerű átvitelt az egyik webcímről a másikra.

De még akkor is, ha egy CMS vagy beépülő modul megkönnyíti a tartományváltási folyamat egyes lépéseit, néhány belső beállítási folyamatot manuálisan mégis végre kell hajtania. Az egyes folyamatok részletei rendkívül változatosak a használt szoftvertől függően. Van azonban néhány alapvető eljárás, amelyről tudnia kell:

  • webkiszolgáló konfigurációját az új tartományhoz kell igazítani.
  • Ha a tartalmának titkosított átvitelét szeretné végrehajtani, akkor egy új SSL-tanúsítványra is szüksége van. Ezt a szolgáltatótól kérheti, és feltelepítheti a nyilvános kulcsot a webszerverre.
  • Ha szükséges, módosíthatja a kialakított átírási szabályokat; ha átnevezi és átirányítja az egyes weboldalakat továbbítási szabályok segítségével, akkor lényeges módosításokat kell végrehajtania a .htaccess fájlban.

A keresőmotorok rangsorolásának áthelyezése az új tartományba

Ha csak a tartományváltást hajtja végre a fent leírt webkiszolgáló-konfiguráción keresztül, akkor a következő problémával fog találkozni: bár az új cím alatt könnyen elérhető lehet, a keresőmotorok az online jelenlétét egy teljesen új weboldalként kezelik, és ennek megfelelően alacsony rangsort ér el az eredményoldalakon.

Viszont a domainnevének megváltoztatása nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindent elveszít, amit a korábbi webcíme alatt készített. Amíg a keresőmotorok nem értékelik negatívan vagy büntetik az Ön weboldalát, és képes jó helyet elérni az eredményoldalakon, addig érdemes a webcím áthelyezésekor a SEO szempontokkal foglalkoznia. Ellenkező esetben fennáll annak a kockázata, hogy a régi domainjével együtt elveszíti az elért rangsort.

A Google rangsorának megőrzése érdekében a következőket érdemes tennie:

  1. Első lépésként nyissa meg a Google Search Console-t (korábban Google Webmester eszközök néven ismert). Itt kérni fogják, hogy ellenőrizze le a domainjét és ossza meg az új webhelycímét. Fontos, hogy ugyanazt a fiókot használja, amelyet a régi domainje regisztrációjához hozott létre.
  2. Ha továbbra is rendelkezik a régi tartomány jogaival, akkor állítson be egy 301-es átirányítást az új webcímre. Ez azt jelenti, hogy azokat a látogatókat, akik a régi domainen keresztül próbálják elérni az Ön webhelyét, automatikusan átirányításra kerülnek az új címre. Ezzel megakadályozza, hogy a látogatók által könyvjelzővel ellátott oldalak üres oldalakká váljanak. Természetesen meg is takaríthatja az összeget, ha kérelmezi, hogy a régi domainjét törölje szolgáltatója vagy regisztrálója. Javasoljuk azonban, hogy várjon ezzel, legalább hat hónapos időszak ajánlott az átállásra.
  3. Most nyissa meg újra a Google Search Console-ot, és adja meg a webhelye XML-webhelytérképét, hogy a Google webrobotja elemezni tudja az online jelenlétét. Ezután kérnie kell a webhely újbóli feltérképezését, hogy a Google Index a lehető leggyorsabban felvegye az új domaint.
  4. Végül fontos, hogy több héten keresztül nyomon kövesse domainje és webhelye rangsorolását – a Google azt tanácsolja azoknak a felhasználóknak, akiknek különösen nagy a webhelyük, hogy ezt az időszakot körülbelül hat hónapra hosszabbítsák meg. Az elemző eszközök, például a Google Search Console, segíthetnek a megfigyelési folyamatban.

Ettől eltekintve a domainnév SEO szempontból meglehetősen jelentéktelen; nagyon kicsi hatása van a webhely keresőmotorjának rangsorára. Ezért a legfontosabb prioritásai között kell szerepelnie annak a biztosításának, hogy webcíme a lehető legtömörebb legyen és megfeleljen a célközönségnek. Ideális esetben a domainnek könnyen megjegyezhetőnek kell lennie, és a lehető legvilágosabban kell reprezentálnia a webhely tartalmát.

Egyéb szempontok, amelyeket érdemes szem előtt tartania

A domainnevének megváltoztatása a következő területekre is hatással van:

  • Ha új domainnevet szeretne, és egy speciálisan tervezett programot használ, például egy webelemző eszközt vagy egy CMS kiterjesztést, ne feledje, hogy ezeket is az új internetcímmel összefüggésben kell beállítania. Ugyanez vonatkozik azokra a felhasználókra is, akiknek weboldala hirdetési szervert használ. 
  • A belső linkeket teljes mértékben be kell építeni a tartománystruktúrába (és nem csak átirányítás útján kell továbbítani őket).
  • Adja meg az üzemeltetőnek az összes webhely listáját, amelyek visszahivatkoznak az Ön webes jelenlétére, és tájékoztassa őket a linkelt bejegyzések új URL-jéről.
  • Ne felejtse el módosítani az e-mail címeit, hogy azok megfeleljenek az új tartománynak. Frissítse az összes információt, és említse meg az e-mail címét, valamint internetcímét (azaz az e-mail aláírásában, a közösségi média platformokon és a névjegykártyáin).

Ha úgy dönt, hogy folytatja a domainneve módosítását, akkor először a webhely szerverének beállítására kell összpontosítania - különben webes jelenléte egyáltalán nem lesz elérhető az új címen keresztül. Sok esetben a keresőmotor rangsora is átkerül az új címére a domainnév megváltoztatása során; ha a régi domain keresőoptimalizálási technikái nyereségesek voltak, és a Google pozitívan értékelte őket, jó helyezése hosszútávon átkerülhet az új domainhez is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás