promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A szellentéssel is terjedhet a koronavírus?
Borítókép:  Gentle07 / Pixabay.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elhoztuk arra a kérdésre a választ, amire titkon mindig is kíváncsi voltál. Csak nem merted megkérdezni.

2001-ben elhangzott az év kérdése, méghozzá egy ápolónő szájából, aki azt kérdezte meg Dr. Karl Kruszelnickinektől, hogy lehet-e baj abból, szennyezi-e a műtőt, ha a műtét közepette néma szellentés hagyja el a testét.

Kruszelnicki pedig azonnal belevágott, hogy a kérdésre egy kísérlet keretében adjon választ. Luke Tennent mikrobiológust kereste fel, aki két kísérletet is elvégzett, először egy nadrágon keresztül szellentett bele egy Petri-csészébe, majd természetesen, ádámkosztümben, gatya nélkül megismételte ezt. Az első esetben a csészébe semmi nem jutott, míg a második esetben már megérkztek a bélgázzal a baktériumok is.

Tehát a nadrág védelmet nyújt, hogy véletlenül baktériumokat löveljünk a környezetünkbe.

A doktor azonban nyugtázta, hogy igazából ezek a baktériumok sem túl veszélyesek, inkább hasonlítanak a joghurtban is meglévő "barátságos" baktériumokhoz.

A Kínai Népegészségügyi Hivatal a koronavírus-járvány kapcsán most azt is megvizsgálta, hoyg a koronavírus is terjedhet-e szellentéssel, 

és hát az jött ki, hogy igen.

Mivel a koronavírussal fertőzöttek székletmintáiban még a gyógyulás után is kimutatták a vírusmaradványokat. Így pedig a szellentéssel is lehetséges a környezetünkbe juttatni a koronavírus részecskéket. A ruha - mint azt az előző kísérlet már bebizonyította - azonban megakadályozza ebben a testünket, így nincs mitől félnünk, hiszen az utcán nem szoktunk gatya nélkül bélgázt eregetni.

Ráadásul az alsófelünkön többrétegű maszkot hordunk.

(via Mentalfloss)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás