promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van valami, amit már soha többé nem láthatsz az interneten
Borítókép:  Sebastian Herrmann / Unsplash
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Január 1-től nem támogatja tovább az Adobe a flash formátumot, és a böngészők sem jelenítik meg.

Ha távolról sem érdeklődünk az internetes fájlformátumok iránt, és sosem hallottunk az .swf kiterjesztésről, a flash-sel magával nagy valószínűséggel találkoztunk már. A formátum szinte az internet kezdetei óta velünk volt, ebben készültek az első színes-szagos (jó, szagos szerencsére nem) mozgóképek: klipek, reklámok, gombok, játékok, teljes weboldalak íródtak benne. Az Internet Archive egy óriási gyűjtést is csinált a túlzás nélkül kulturális mérföldkőnek számító formátumról, ez ide kattintva elérhető.

Tíz-tizenkét évvel ezelőtt gyakorlatilag megkerülhetetlen volt, de aztán maga Steve Jobs kezdett ellene harcba, mondván, mobileszközökön nem működik jól, tele van biztonsági hibákkal, és egyébként is durván fogyasztja az akkumulátort.

A flash pályája innen már lefelé ívelt, 2015-ben maga a tulajdonos Adobe biztatott mindenkit, hogy inkább HTML5-öt használjon helyette. (Sokak szerint végül ez sem váltotta be igazán a reményeket: átlagemberek sokkal kevésbé tudnak kreatívkodni benne, szemben a flashsel, és mobilon ez sem tökéletes, de ez már másik téma).

2020. december 31-ével végleg megpecsételődött a flash sorsa: az Adobe nem támogatja tovább (pontosabban 12-éig még van egy kis haladék), a böngészők már nem jelenítik meg, a Windows pedig egyenesen biztonsági figyelmeztetést ír ki.

A magunk részéről ezzel a 2003-as, teljesen értelmetlen, ámde fülbemászó klasszikussal búcsúzunk, amelyben borzok, gombák és egy kígyó szerepel, és olyan sikeres volt, hogy alkotóját anno még a Music Television is felkérte munkákra.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás