promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért veszélyes télen a lakásban kiteregetni a ruháinkat?
Borítókép:  Firespeaking / Youtube.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A lakásban felszabaduló pára miatt nem várt vendégek jelenthetnek meg. Erről fontos, hogy másnak is szólj.

Ha a radiátorra vagy a szoba közepére kiteregetünk, annak az lehet a következménye, hogy megemelkedik a lakás páratartalma, ez pedig egyes allergének számára maga lesz a paradicsom. Ha ők megjelennek, mi szenvedni fogunk.

A nedves környezetben ugyanis könnyen megjelenik a poratka és a penész. A penész elsősorban a lakás legnedvesebb pontjain jön, a fürdőszobában, a konyhában, de a cserepes virágok földjében is feltűnhet. A poratka pedig főleg a kárpitokon, így a szőnyegeken, illetve az ágyneműben és a kanapén jelenhet meg.

Az Ökotisztítás nagyszerű videójában megnézhetjük, hogy kik is ezek a poratkák.

A nem kívánt jövevények hatására erősödhet az asztmás roham, illetve erősödhetnek az allergiás tünetek is. Ráadásul légúti fertőzéseket is okozhatnak.

A probléma pedig létezik, egy kutatás ugyanis megvizsgálta nemzetközi viszonylatban a szokásainkat, és arra jutott, hogy a háztartások 87%-ban bent teregetünk télen, a legtöbbször pedig úgy, ahogy nem kellene.

Mi lehet a megoldás?

Ha inkább a teraszon vagy a szabadban teregetünk, ha be tudunk szerezni kondezátoros szárítógépet, amely a nedvességet a szabadba tolja ki. De ha mindenképpen bent kell teregetnünk, szerezzünk be mindenképpen páraelszívót vagy páramentesítő berendezéseket. Ha ezek nincsenek, legalább annyit tegyünk, hogy a déli fekvésű ablak elé tegyük a szárítót.

De már az is rengeteget segíthet, ha ilyenkor gyakrabban szellőztetünk.

És akkor itt vannak még az ágyi poloskák is.

(Forrás: Egészségkalauz, Tüdőközpont)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás