promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Napfénnyel fertőtleníti magát az újfajta szájmaszk, de kislámpát is használhatsz
Borítókép:  Femina
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy különleges szájmaszkot, amely napfénynek kitéve egy óra alatt képes megölni a rárakódott baktériumokat és vírusokat. Feltevődik a kérdés, mivel fertőtlenítsük a maszkot, ha napokig napot sem látunk, de szerencsére erre is van megoldás, amit akár otthon, akár a munkahelyen meg tudunk csinálni.

A Kaliforniai Egyetem kutatói olyan új pamutanyagot akartak létrehozni, amely reaktív oxigénfajokat – molekuláris oxigénből származó, kémiailag reaktív molekulák – bocsát ki, ha napfénynek teszik ki, megölve ezzel az anyag felszínéhez tapadó mikrobákat, miközben mosható, újrafelhasználható és biztonságos használója számára.

A kutatók mindezt úgy fejlesztették ki, hogy a hagyományos pamutanyaghoz 2-dietilaminoetil klorid (DEAE-CI) pozitív töltésű láncait kötötték. Ezt a módosított pamutanyagot megfestették egy negatív töltésű fényérzékenyítő oldatában – egy olyan vegyületben, amely fény hatására kibocsátja a reaktív oxigénfajokat –, amelyet erős elektrosztatikus kölcsönhatásban kötöttek a DEAE-láncokhoz.

A kutatók kimutatták, hogy a napfény 60 percen belül megölte az általuk létrehozott anyagra telepített baktériumok 99,999 százalékát, és 30 percen belül semlegesítette a T7 bakteriofágot, egy vírust, amely egyes koronavírusoknál is ellenállóbb a reaktív oxigénfajoknak.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ember fertőtlenítheti a maszkját akár az ebédszünetében, ha éppen napfényben tartózkodik, de a beltéri fények is hatékonynak bizonyultak, bár ez a napfénynél kevésbé intenzív módja a fertőtlenítésnek.

A további tesztelések kimutatták, hogy az anyagot legalább tíz alkalommal kézzel ki lehetett mosni, és nem veszítette el antimikrobiális jellegét, ha folyamatosan napfénynek tették ki legalább hét napon át. A kutatók szerint az anyag ígéretes alapanyag lehet többször használatos antibakteriális/antivirális arcmaszkok és védőruhák készítéséhez.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás