promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tintahal formájú robottal fedeznék fel a mélyvízi élővilágot
Borítókép:  Artstation.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Többnyire csak fantáziaképeket, és egy-egy elkapott fotót láthattunk eddig a mélyvízi elővilág teremtményeiről. A Kaliforniai Egyetem új robotjának köszönhetően viszont ez hamarosan megváltozhat. 

Az egyetem mérnökei ugyanis robot-tintahalat teremtettek, mely egy abszolút kíméletes feltárást biztosít az eddig ismeretlen élővilág feltárásához. Az úgynevezett lágy robotok, a korábban használt gépekhez képest, az ökoszisztémákban jóval kisebb rombolást tudnak végezni. A készítők főleg puha anyagokat, így például akrilpolimert használtak fel az előállítás során, melyeket 3D-nyomtatással létrehozott alkatrészek egészítenek ki. 

A csapat, az igazi tintahal sugárhajtású mechanizmusából merített inspirációt a robot mozgatásához.

A meghajtás szinte teljesen ugyanúgy működik, mint az élő kalmároknál. A robot vizet szív magába, majd összehúzódik, és a kilőtt vízsugárral hajtja meg magát. 

A robotot emellett fúvókákkal szerelték fel, így az könnyen irányt tud változtatni bármikor a felfedezés során. A találmány rendkívül gyors, óránként akár másfél mérföldet is képes megtenni. A mechanikus tintahal egy vízhatlan tárolóval is ki lett egészítve, ahova a felvétel rögzítéshez szükséges rendszereket és adattárolókat lehet beszerelni. 

„Ez az első kábellel nem összekötött robot, amely a tintahalhoz hasonlóan a gyors mozgáshoz sugárimpulzusokat képes generálni, és ezeket a sugárimpulzusokat a teste alakjának megváltoztatásával képes létrehozni”

– mondta Michael T. Tolley, a Kaliforniai Egyetem gépészeti és repüléstechnikai tanszékének professzora, az engadget.com-nak. 

A robot-tintahal bemutatójáról videófelvételek is készültek, amiket most ti is megnézhettek nálunk. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás