promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Robotok segítenek a japánoknak enyhíteni a magányt
Borítókép:  KUNIHIKO MIURA / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Testi és lelki egészségünket is igencsak megviseli a koronavírus-járvány. Míg a fertőzés elsősorban lázt, hányingert és egyéb szövődményeket okoz, addig a bezártság mentálisan viselheti meg az embert.

Utóbbiban nyújt modern segítséget az az új robot, melyeket egyelőre csak Japánban használnak. 

Egyre nagyobb az igény az országban az olyan robotok iránt, amelyek enyhíthetik az emberi kapcsolatok hiányát és az elszigetelődés érzését a koronavírus-járvány idején. Egyre többen vásárolnak távol élő, a fertőzésveszély miatt nem látogatható szüleiknek olyan mechanikus játékszereket, mint a Sony robotkutyája

– közölte a Kyodo japán hírügynökség.

A gépek rendkívül jó gyógyító eszközök lehetnek a magányos napokban, hetekben, vagy akár hónapokban. A Sony robotkutyái észlelik, majd reagálnak például az érintésre, de a dicsérő szavakra is visszajeleznek.

A legújabb trend a Groove X, Lovot nevű humanoid robotja. Az „aprócska lény” már adatokat is gyűjt tulajdonosuk hogylétéről, ezeket azonnal lejelenti, így nagy segítséget jelent a szüleiktől távol lévőknek.

„Amikor az emberek nem érzik jól magukat vagy magányosak, jobban vágynak a fizikai érintésre. A gyógyító robotok próbálják megadni egy másik lény valódi jelenlétének érzetét, amelyet nehéz megtapasztalni telefonon vagy egy videokonferencián keresztül” 

– mondta Isiguro Hirosi, az Oszakai Egyetem professzora.

A következő videón keresztül megismerhetjük a Lovot-ot, ami amellett, hogy aranyos, hosszútávon terápiaként is használható lesz az arra rászorulóknak. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás