promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nyelvzseni állatok, akik nem csak nyalnak azzal a bizonyos szervvel
Borítókép:  Pexels / Pixabay.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Van olyan állat, amelyik szaglásra is használja.

A nyelv egy rendkívül izmos szervünk. Az emberek a nyaláshoz, légzéshez, ízleléshez, nyeléshez és a beszédhez is használják. Az emberek esetében a nyelv a rózsaszín valamely árnyalatában játszik és általában 7 centiméter hosszúságú, ám nem érdemes itt leragadni. 

De tudod mi mindenre jó még az állatvilágban?

Fültisztítás

A zsiráfoknak olyan hosszú a nyelvük, hogy akár a fülük megtisztítására is használhatják őket. A hosszúnyakú növényevők szóban, illetve szájban forgó szerve, akár ötvenhárom centiméteres is lehet. 

A zsiráfok nyelvének színe a lila, a kék és a fekete szín keverékében pompázik. A sötét szín nem véletlen, hiszen sok melanin pigment borítja nyelvüket, amely egyfajta naptejként védi a nyálkahártyájukat, így óvva vannak a káros napsugárzástól, miközben gyengéd levelekért nyúlkálnak.

Megragadás

A pingvinek nyelvén nem található ízlelőbimbó, ellenben tele van söréttel. A sörték segítenek a pingvinnek megragadni a krilleket és a halakat.

Ezeket a söréteket keratinok építik fel, pont úgy, mint az emberi hajat vagy a körmöt.

Szaglás

A gila vagy másnéven a viperagyík villás nyelve egyfajta ádáz szörnyeteg imázst kölcsönöz a hüllőnek. A tudósok úgy vélik, hogy a szokatlan nyelvforma segítségével ez a fura kis szerzet szinte már háromdimenziós szaglással van felvértezve, 

így a viperagyík tökéletes pontossággal állapítja meg egy-egy szag forrásának a helyét. 

Méhkaptárok nyálas ura

Medvék közt a nyelvkirály címet a maláj medve tudhatja magáénak. Ő rendelkezik ugyanis a macik közt a leghosszabb nyelvecskével, melynek segítségével üríti ki a méhkaptárakat, így csillapítva éhségét. A maláj medve beceneve a mézesmedve, persze nem véletlenül, legalább annyira szereti a mézet, mint Micimackó.

Tobzoska

A tobzoska, mint egyetlen pikkelyes emlős már önmagában is különös teremtmény. A nyelvére összpontosítva sincs ez másképp. A tobzoska esetében furcsamód a nyelv az állat bordájához kapcsolódik, és nem a szájában végződik. A torzonborz állat ultrahosszú nyelve, ha épp nem termeszeket és hangyákat falatozik, egyszerűen csak lóg a mellkasüregében. 

Tisztálkodás

A macskák nyelvüket tisztálkodás céljából is bevetik. Nincs ez másképp az oroszlánoknál sem. A macskanyelvek nagyon hatékony fésűk, apró tüskék, úgynevezett papillák borítják őket, amelyek élesek, üregesek és hátrafelé íveltek a macska torka felé.

Elkapás

A kaméleonok viszonylag lassú lények, de ötven centiméter hosszú nyelvük elég gyors ahhoz, hogy az ebédnek gondolt rovarokat gond nélkül foghassanak meg. A kaméleon nyelvének hegye erős izomtömegben végződik, amely, amint eléri a zsákmányt, szívócsészévé alakul.

Abban a pillanatban, amikor a zsákmány elakadt, a hüllő visszahúzza nyelvét a szájába, ahol erős állkapcsaival összezúzza a friss fogást.

(via Livescience)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás