promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő dolgot találtak Pécs mellett a föld alatt
Borítókép:  Janus Pannonius Múzeum
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy római kori kocsisír bukkant elő a Pécs melletti Pereked határában Janus Pannonius Múzeum önkéntes lelőhely-felderítő programjának keretében.

Idén több kiemelkedően értékes római kori lelet (padkás hamvasztásos temetkezés összecsukható vasszékkel és arany legiós-gyűrűvel, valamint egy bronz szűrőkészlet) került elő a Baranyában zajló feltárások során. A közelmúltban ismét egy hasonló korszakból származó leletet sikerült találni. A Janus Pannonius Múzeum önkéntes lelőhely-felderítő programja keretében egy római kori kocsisír bukkant elő Pereked határában.

Közleményében a múzeum arról számolt be, hogy Baranya megyében eddig csak egy kocsisír feltárás történt: az 1969-ben, Kozármislenyben előkerült lelet rekonstrukciója a Janus Pannonius Múzeum állandó régészeti kiállításában (Káptalan u. 4.) tekinthető meg.

A most feltárt és már restaurálás alatt álló kocsi - a díszítése alapján - az őslakossághoz tartozó kelta arisztokratáé lehetett, aki a római hódítást követően továbbra is az ott élő lakosság elitjéhez tartozott. A kétkerekű jármű bronz díszeire jellemző az indoeurópai kultúrák egyik legősibb motívuma az ősi triszkelion, azaz hármas spirál.

A Kovaliczky Gergely vezette feltáráson megállapították, hogy a mintegy 1800 éve történt barbár temetkezési szertartáson a kocsival együtt két fogatos lovat, egy hátaslovat és két vadászebet is eltemettek. A barbár szertartáson a kocsi kerekeit leszerelve, a kocsiszekrény két oldalára helyezve földelték el, míg a temetkezés fölé feltehetően sírhalmot is emeltek.

A feltárásban Kovaliczky Gergely mellett, a Janus Pannonius Múzeum részéről részt vett benne Nagy Erzsébet régész és Simon Béla technikus, illetve Kiltau Kristóf restaurátor, az önkéntes lelőhely-felderítő munkát Réger Viktor végezte. A feltárás folyamatát a Pazirik Kft. dokumentálta.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás