promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mi zajlik a kutya agyában, amikor beszélünk hozzá?
Borítókép:  STEPHAN SCHULZ / DPA-ZENTRALBILD / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mi zajlik a kutya agyában, amikor az ember beszél hozzá? Erre a kérdésre adtak választ magyar kutatók. A felfedezés azért is hasznos, mert segít megérteni, hogy milyen lépések vezethettek a beszéd kialakulásáig az evolúció során.

Az már korábban ismert volt a kutatók számára, hogy a kutyák agya elkülönítve dolgozza fel az emberi hangsúlyt és a szójelentést. (A legtöbb négylábú például megérti, hogy ha valaki magas hangon dícséri őket, ami pozitív számukra.) Arról azonban keveset tudtak a kutatók, hogy mi zajlik a kutyák agyában, mikor beszélünk hozzájuk. Erre keresték a választ a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) – ELTE Lendület Neuroetológiai Kutatócsoport, az ELTE Természettudományi Kar Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológia Kutatócsoport munkatársai.

Az MTI azt írja, hogy magyar kutatók a következőket derítették ki:

a kutyák agya – az emberekéhez hasonlóan – hierarchikusan dolgozza fel a beszédet. Funkcionális MRI-vizsgálat során rájöttek a szakemberek, hogy az intonációt alacsonyabb, az ismert szavakat magasabb szinteken érzékeli a kutyaagy, ami fontos párhuzam az ember beszédfeldolgozási mechanizmusaival.

Az MTA-ELTE Lendület Neuretológiai Kutatócsoport kutatója, Gábor Anna szerint, ez a felfedezés azért fontos, mert segít megérteni, hogy milyen lépések vezethettek a beszéd kialakulásáig az evolúció során. A vizsgálat arra is rámutatott, hogy érdekes módon az idősebb kutyák kevésbé különböztetik meg az ismert és ismeretlen szavakat.

Ez a kutatás izgalmas hasonlóságokat tárt fel az ember és egy beszédképtelen faj között. Ez a hasonlóság azonban mégsem feltétlenül azt jelenti, hogy a hierarchia a beszéd feldolgozására alakult ki. Sokkal valószínűbb, hogy a szójelentés és intonáció feldolgozását kísérő hierarchia talán egy általánosabb, nem csak a beszédre jellemző feldolgozási elvet mutat. Az egyszerűbb, érzelmeket kiváltó jelzéseket, mint az érzelmi intonáció, tipikusan alacsonyabb szinteken, míg a komplexebb, tanult jelzéseket, mint a szójelentés, magasabb szinteken dolgozza fel számos faj. A jelen eredmények inkább arra világítanak rá, hogy az emberek beszédfeldolgozása is ezt az alapvetőbb, általánosabb hierarchiát követi”

 – fogalmazott Andics Attiláz, az MTA-ELTE Lendület Neuroetológiai Kutatócsoport vezetőjét.

Még több kutyás hírre vagy kíváncsi? Itt, itt és itt találsz még. Sőt, alább van egy kvíz is, amit kitöltve tesztelheted tudásodat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás