promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy állatfaj, amely kipusztul, mert enyelegni akar a támadóival – videó
Borítókép:  Kea Conservation Trust
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kíváncsiságuk okozza a vesztüket, már csak pár ezer van belőlük. A rossz hír ellenére nagyon mókás videók készülnek róluk.

A Kea egy nagyon kíváncsi madár, minden lében kanál viselkedésmódja sokszor veszélybe is sodorja.

A veszély olyannyira kézzelfogható a Kea társadalom körében, hogy az amúgy sem gyakori papagáj egyedszáma egyre csak csökken.

Joggal feltételezhetnénk, hogy a Kea nem egy kifejezetten intelligens lény, de ez nem így van, mivel rendkívül vág az esze. Egyszerűen csak mindent tudni akar, mindenhol ott akar lenni, szeret a dolgok végére járni. Természetesen mindeközben fittyet hány a veszélyre. Egy négyéves gyerek szintjéhez állhat agyban a tudósok szerint.

Érdemes megnézni, hogy milyen lelkesen áll hozzá a Kea egy logikai kihíváshoz.

A világon mindössze 3000 és 7000 közé teszik a ma vadon élő Keák számát. Lakhelyük Új-Zéland déli része.

A Keát a hegyek bohócának is szokták hívni, kíváncsiságuk gyakran bosszantja, illetve szórakoztatja a hegyi kirándulókat. A madár önfeledten turkál az emberek holmijaiban, sőt, akár el is csen belőle. Így esett meg egy beszámoló szerint, hogy egy skót férfi útlevél nélkül volt kénytelen hazamenni.

Az 1990-es években megfigyelték, hogy a Keák előszeretettel derítették fel a régi épületek maradványait. A régi épületek hemzsegtek az ólomszögektől. A Keák pedig valódi játszótérként érzékelték a teret, és sok-sok szöget szedegettek össze kíváncsiságból. Így történt, hogy rengetek példány halt meg ólommérgezésben.

A félelemérzetük is jóval kisebb lángon ég. Felismerik a ragadozót, ám sokszor úgy vannak vele, hogy szeretnék közelebbről is megvizslatni támadójukat, ahelyett hogy menekülőre fognák. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás