promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Autóméretű óriástatuk maradványaira bukkantak, a tudósok is meglepődtek – videó
Borítókép:  Pixabay.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Videón a nagy felfedezés.

Leginkább egy miniatürizált tankhoz hasonlítanak, veszély esetén összegömbölyödnek, és Kanadán kívül szinte az egész amerikai kontinenst meghódították. A tatuk díszes családját a fejük búbjától, a formás farkukig tartó jellegzetes páncélzat viselése köti össze.

A família legkisebb képviselője a rózsaszínű tündér tatu, amely mindössze 10-15 centiméter hosszúságú. A legnagyobb családtag, az óriástatu ezzel szemben 54 kilogrammosra is képes megnőni.

Ugye micsoda kontraszt?

A tatuk hatalmas családjának legsikeresebb tagja azonban a kilencöves tatu, hiszen ez az egyetlen, amely a kontinens északi és déli területeit is az otthonának mondhatja. Ráadásul van még egy szuper képesség a tarsolyában,

akár hat percen keresztül képes visszatartani lélegzetét a víz alatt.

És hogy mi a helyzet a védjegyüknek számító páncéllal? A tatuk védelmet nyújtó páncélzatának alapja szilárd csontozatból épül fel. A speciális csontképződmények minden esetben a csigolyákból nőnek ki. A páncélzat minden esetben három részre tagolódik: a fejre, a vállakra és a farra. Ez a tagolódás biztosítja az állat rugalmasságát,

hogy könnyedén labdaformába gömbölyödjön, ha a helyzet úgy kívánja.

A tatuk faji besorolásuk alapján közeli rokonságban állnak a hangyászokkal és a lajhárokkal is.

Sajnálatos tény, hogy a tatukat előszeretettel vonják be tudományos kísérletekbe, elsősorban a lepra kapcsán. Mivel ezek az állatok alacsony testhőmérséklettel és lassú anyagcserével rendelkeznek, így „remek” kísérleti alanyoknak bizonyulnak. Hiszen a tatuk tipikus terjesztői lehetnek a betegségnek, viszont ők maguk nem szenvednek a kor tüneteitől.

Ebből ered is egy érdekes szokás,

ha visszautazunk a történelembe közel 500 évet. Az Új Világban, ahol a telepesek által behurcolt lepra szedta az áldozatait, a hódítók pedig elkezdtek hinni a csodákban, különös erőt tulajdonítottak a tatuknak. Úgy vélték, hogy megóvja őket a gyilkos kortól, így sok esetben háziállatként tartották őket.

A tatuk ősei régebben jóval nagyobb méretűek voltak. Argentínában egy mezőgazdasági termelő bukkant nemrég egy több mint 20 ezer éves leletre, egy kiszáradt folyómederben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás