promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Robotika: áttörés érhető el a gyermekek rehabilitációjában?
Borítókép:  Stepsbudapest.
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagy kihívások elé állítja az élet a szülőket, ha a születendő baba idegrendszeri sérülésekkel jön a világra.

Természetesen nem csak veleszületett, hanem gyermekkorban is szerezhető idegrendszeri sérülés, amelynek köszönhetően a mozgás és a kognitív készség is sérülhet. Azonban napjainkban már jól fejleszthetőek ezek a visszamaradások, amiben jelentős és új segítséget nyújt a robotika.

A robotikát az egészségügy számos területén használják, sőt már a rehabilitációban is nyitott kapukat döngetnek a forradalmi újítások.

Ezek az új fejlesztések eddig soha nem látott precizitással tudják segíteni az idegrendszert. 

„Az agynak, illetve az idegrendszernek a formálhatóságát neuroplaszticitásnak nevezzük. A neuroplaszticitás kiaknázásához például nagyon fontos az élettani mozgásmintához legközelebb eső mozgást magas ismétlésszámban végezni, változó környezeti hatásokat implementálni, illetve célorientált feladatokra bontani a rehabilitációt. Az intenzív robotikával megtámogatott neurorehabilitációs módszer döntő szerepet játszik az idegrendszer átszervezésének kedvező befolyásolásában, ezzel a betegek számára lehetőséget nyújtva a lehető legtöbb mozgásfunkció elsajátítására”

– írja a Stepsbudapest.

Mindennapi életünk egyik legfontosabb funkciója a mozgás, amely a gyerekek fejlődésében kritikus pont. Ha probléma adódik a mozgással – legyen az veleszületett, vagy valamilyen sérülésből fakadó –, akkor az komoly feladat elé állítja a szakembereket. A robotika fejlődésével ez a probléma is áthidalhatóvá, de legalább is könnyebben kezelhetővé válik. Hiszen a számítógépes vezérlés lehetővé teszi, hogy olyan terápiákkal segítsünk a gyermekeken, amelyek kihívások elé állítják őket, de egyúttal játékos formában segítik a kis betegeket.

A Stepsbudapest közleményében rámutat, hogy 

„a gyerekek már két éves kortól kezelhetők, és egész életük során fejleszthetők a terápiával”.

A különböző fázisokban a technológia segíti a finommotorikus képességek és a felső végtagok működésének a javítását, de a törzskontroll fejlesztését is jelentősen lehet befolyásolni. A terápia pozitív hatással van a kognitív fejlődésre, ezzel egyidejűleg segíti a gyermekek önálló döntéshozatali képességét.

Természetesen minden kezelési tervet meg kell, hogy előzzön egy alapos orvosi és gyógytornászi vizsgálat. Majd a következtetések levonása után áll össze a precíz, kutatásokra alapozott terv, ami alapján folyik a beteg kezelése.

A robotika segítségével a páciens maximális hatásfokkal tudja végezni a terápiát, ami már Budapesten is elérhető magánfinanszírozás formájában – olvasható a Stepsbudapest portálunknak küldött közleményében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás