promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szem előtt volt, mégse tűnt fel senkinek ez a titkos átjáró a Westminster-palotában
Borítókép:  Wikipédia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A brit parlament felújításán dolgozó történészek egy rég elfeledett titkos folyosót fedeztek fel a Westminster-palotában, a törvényhozás alsóházának ülésterme mellett.

A Westminster-terembe, az épület legrégebbi, XI. században épült csarnokába vezető átjárót 1661-ben II. Károly király koronázási ünnepségére építették, hogy a vendégek ezen keresztül jussanak be az ünnepségre, és a mennyezetten még most is jól látható a 17. századi fagerendázat.

Az átjárót később miniszterelnökök és politikusok használhatták, mint alsóházi főbejáratot, majd 1807-ben befalazták. 1950-ben fedezték fel újra a második világháborús bombázások okozta károk helyreállításakor, majd ismét lezárták, és feledésbe merült.

A faajtóról, amely a bejáratot rejtette, úgy vélték, hogy egy elektromos szekrény része, ugyanis a brit Munkáspárt által korábban irodáknak használt épületrészében lévő faborítású folyósón lévő ajtón csak egy kicsiny kulcslyuk volt, hozzáillő kulcs nélkül.

Amikor 2018-ban megkezdődtek az épület felújításának munkálatai, a történészek jobban megvizsgálták a faborítást, és megtalálták a faajtót, de kulcsot csak nemrég csináltattak hozzá, hogy kinyithassák – írja a BBC.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás