promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az „igazi Terminátor”: megépült az első élő sejtekből álló robot, ami képes öngyógyítani
Borítókép:  Flickr
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ez nem egy újabb Terminátor-film kelléke.

A Vermonti Egyetem kutatói egy szuperszámítógépen futtattak le egy evolúciós algoritmust, hogy megtervezzék békabőr- és békaszívsejtekből a robotot, amelyet azután a Tufts Egyetem tudósai apró csipeszek és elektródák segítségével hoztak létre afrikai békák embrióiból vett őssejtekkel.

A tudósok arra jutottak, hogy a bőrsejtek sokkal passzívabb szerkezetet alkotnak, míg a szívizomsejtek összehúzódása előre irányuló mozgást tesz lehetővé, így a robot képes az önálló mozgásra. Képesek körben mozogni, együttesen elmozdítani apró részecskéket egy központi helyre.

„Ez egy lépés abba az irányba, hogy számítógép tervezte organizmusokat használjunk intelligens hatóanyag-szállításra”

– fogalmazott Joshua Bongard, a Vermonti Egyetem kutatója.

De mire is használható egy ilyen robot?

Olyan feladatokat végezhetnek el, amelyeket más gépek nem tudnak végrehajtani, mimt például a szennyező vegyületek vagy radioaktív szennyeződések felkutatása, a mikroműanyagok összegyűjtése az óceánban, vagy az artériákban felhalmozódó plakk eltávolítása.

Az „igazi Terminátor”

A tudósok elvégeztek egy másik tesztet is, amelynek során megvágták a robotot, és megfigyelték, hogy mi történik vele. Joshua Bongard elmondása szerint szinte teljesen félbevágták a robotot,

ami gyakorlatilag „összevarrta” magát, majd folytatta az útját.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás