promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az ember, aki 42 ezer üveg pezsgőt ivott meg élete során, legyőzte Hitlert is
Borítókép:  Wineprincess.it
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Öt érdekesség az ördög italáról.

A pezsgő szinte már kötelező eleme a szilveszter és az új év mezsgyéjén nyújtózkodó éjféli ünnepélyes évbúcsúztatásnak, illetve évköszöntésnek. De mégis milyen legendák és érdekességek fűződnek még a peszgőhöz?

A születés a véletlen műve

Ezt a remek szeszes italt a világ egy francia bencés szerzetesnek, név szerint Dom Pierre Perignon hagyatékaként ismerheti és fogyaszthatja a 17. századtól kezdve. A borban megjelenő buborékok elsőként a szélsőséges időjárási viszonyok tréfájának eredményeként tűntek fel az erjedési folyamatok során, és csalódottságot váltottak ki a pincészetben. A kétségbeesést a kóstolás hamar szertefoszlatta. Dom Pierre Perignon a borbuborékokat a csillagokhoz hasonlította, és szinte csodaként tekintett a véletlenre. 

A rekorder pukkantás

A pezsgő kibontása nem egyszerű feladat, érdemes megfelelő körültekintéssel végezni ezt a folyamatot, ugyanis az extrém nyomás, ami a parafa alatt lakozik szedett már épp elég áldozatot. A legnagyobb távolság, amelyre ebből az örvénylő pokolból kilőtték a parafát 54 méter volt, ez a mai napig rekord.

A legdrágább pezsgő

2,07 millió dollárt ért a világ legdrágább pezsgője. Ez úgy történhetett, hogy egy magánszemély kérésére egy tervező, Alexander Amosu összedolgozott a híres Swarovski céggel, hogy felejthetetlen díszekben tetsző üveget alkossanak a finom nedűnek. A munkának 18 karátos szilárd arany adta az alapját, és ezt koronázta meg az ékkőnek szánt 19 karátos fehér gyémánt.

Híresek, akik imádták a pezsgőt

A történelem során több híres személyt is lebilincselt ez a remek ital. Például Winston Churchillt, akinek számszerűsítették is a fogyasztását, becsült érték alapján ez 42 000 üveg lehetett, 1908 és 1965 között. Szintén nagy rajongója volt a pezsgőnek, a brit uralkodó Viktória királynő is. A partikon, amit ő rendezett mindig a buborékos ital volt az aduász. Marilyn Monroe egyszer 262,5 liternyi pezsgőben mártóztatta meg a testét, persze mindezt egy fürdőkádban.

Október a pezsgő hónapja

A pezsgő büszkélkedik nemzetközi világnappal is, amit október tizennyolcadikán tartanak szerte a Földtekén.

(via News.au.com)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás