promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Vatikán még titkolja, de tényleg lehetett női pápa
Borítókép:  Italystyle.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az idő előrehaladtával egyre több bizonyíték bukkan elő, amely megerősíti az egyik leghíresebb középkori legendát, miszerint volt egy pápa, aki nő volt.

Az alapállítás szerint a katolikus egyház mindent latba vetve küzd az ellen, hogy bebizonyosodjon a pápák között nem csak férfiak voltak, hanem volt egy Johanna nevű nő is, aki magát férfinak adta ki, és így sikerült felülnie a katolikus egyház trónjára.

Magát akkor leplezte le, amikor gyermeket szült szeretőjétől. Mindez egy körmeneten esett meg, a feldühödött tömeg pedig a nagy leleplezésre válaszul agyontaposta Johannát.

Johanna amúgy VIII. János néven futott pápaként, és egy angol hittérítő éleseszű lánya volt.

A legenda először a 10. században jelent meg, amikor az egyházfők tényleg nagyon kicsapongó életet éltek, több törvénytelen gyerekük is született a korabeli feljegyzések szerint, majd a protestánsok később újból felkapták, a historikusok szerint valószínűleg azért, hogy

lejárassák az egyházat.

A történészek bajban vannak, amikor egy végleges választ kellene adni a kérdésre, mivel éppen akkor történt meg az eset, a 9. században, amikor rengeteg homályos dolog van amúgy is az egyházzal kapcsolatban.

Komplett pápa életrajzok hiányoznak még a részletesebb munkákból is. Mondjuk ez tényleg nem meglepő, hiszen ebben az időszakban nem volt ritka, hogy egy-két éves ciklusokkal váltottak egymást az egyházfők.

Érdekesség, hogy a sienai katedrálisban a pápákat ábrázoló mellszobrok között a 16. század elejéig ott volt egy olyan feliratú is, hogy 

VIII. János pápa, egy nő Angliából.

Nemrégiben viszont tárgyi bizonyítékokat is hozott egy tudós.

Michael Habricht, a Flinders Egyetem professzora viszont az elmúlt években olyan érméket talált a korszakból, amelyek bizonyíthatják az elsőre képtelennek tűnő állítást. A pénzeken ugyanis Johanna pápa monogramját vélte felfedezni, a prof pedig könyvet is írt a nagy felfedezésről. Amennyiben további bizonyítékok kerülnek elő az elkövetkező években,

az valószínűleg hatással lesz majd a katolikus egyházra is.

A legenda amúgy mostanában elég erőteljesen forog a kulturális szcénában, több film is készült, illetve színházak is repertoárukra tűznek darabokat a furcsa történetről.

Forrás: Livescience, Origo

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás