promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A kézszárító tönkreteheti a hallásod? – videó
Borítókép:  Twitter
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy 13 éves kanadai kislány utánajárt, hogy vajon a kicsik menekülése a hangos kézszárító hallatán vajon a félelemnek szól-e, vagy valami egészen mély és ösztönös cselekvésről van-e szó – írja az NPR.

Elkezdett kutatni a neten, először a gyártók oldalát kereste fel, hogy megnézze, milyen decibellel dübörögnek a szerkentyűk, talált adatokat is, de ezeket nem nagyon tudta komolyan venni. Ezért kimozdult a terepre, és saját kutatásba kezdett. 2015 és 2017 között több mint 40 kézszárító hangerejét vette górcső alá, gondosan rögzítette azok hangjait is.

Hogy semmit se bízzon a véletlenre, minden egyes szárítón 20 mérést végzett.

Aztán bebizonyosodott, hogy a gyártók nagyon alámondtak az igazi decibeleknek, a legtöbb kütyü meghaladta a 100 decibelt is, ami Kanadában a megengedett maximum például a játékok hangerejénél. Ezek pedig egyenesen a gyerkőcök fejénél zúgnak, így nagy veszélyt jelentenek a hallásukra.

Nora Keegan később egy tanulmányban is összegezte a tapasztalatait, amelyben azt is leírta:

reméli, hogy ezek után a törvényhozók jobban odafigyelnek majd ezekre a dolgokra, és megteszik a szükséges lépéseket, hogy a kézszárítók ne jelentsenek veszélyt a kisgyerekek hallására.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás